Polonia a strâns peste 1.000 de mărturii privind crimele de război ruse comise în Ucraina

Polonia a strâns peste 1.000 de mărturii privind crimele de război ruse comise în Ucraina

Polonia a strâns peste 1.000 de declaraţii ale martorilor în legătură cu crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a afirmat vineri un ministru adjunct al Justiţiei polonez, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate în Lituania.

Sebastian Kaleta a făcut declaraţia în timpul intervenţiei sale în conferinţa de la Vilnius consacrată aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru crimele ruse din Ucraina, informează thenews.pl.

”Până acum, am reuşit să colectăm 1.000 de dovezi, sub forma unor declaraţii ale martorilor, fotografii şi înregistrări video”, a spus Kaleta.

ADVERTISING

El a adăugat că procurorii polonezi au intervievat oameni care au fugit de războiul din Ucraina şi sunt fie victime, fie martori ai infracţiunilor de război ruse.

Ziua 72 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Ancheta poloneză face parte din investigaţia mai amplă desfăşurată de Curtea Penală Internaţională de la Haga (CPI). Lansată pe 2 martie, această investigaţie a CPI este acum sprijinită de 41 de state membre, printre care ţările non-europene Australia, Canada, Columbia, Japonia şi Noua Zeelandă, a menţionat oficialul polonez.

ADVERTISING

În acelaşi timp, Polonia participă şi la o anchetă comună cu Ucraina şi Lituania menită să strângă dovezi ale crimelor de război ruse comise în Ucraina, pentru a aduce autorii în faţa justiţiei penale, a adăugat Sebastian Kaleta.

La conferinţa de la Vilnius au luat parte, printre alţii, premierul lituanian Ingrida Simonyte, fostul preşedinte leton Valdis Zatlers şi fostul lider lituanian Vytautas Landsbergis. Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba şi fostul premier britanic Gordon Brown au participat prin legătură video.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇