Începe Putin un război și în Transnistria? Explicațiile lui Laurențiu Pleșca, cercetător la Centrul Român de Studii Ruse

Începe Putin un război și în Transnistria? Explicațiile lui Laurențiu Pleșca, cercetător la Centrul Român de Studii Ruse

Congresul din Transnistria a renunţat să mai ceară alipirea la Rusia, în schimb cere protecţia Kremlinului din cauza presiunilor Chişinăului. Mai mult, vrea ca regiunea separatistă să fie suverană şi acuză Republica Moldova de genocid!

Oficialii din Tiraspol au precizat că s-au adresat Moscovei, pentru că în regiune locuiesc peste 200 de mii de cetăţeni ruşi. Rezoluţia a fost adoptată în unanimitate, deşi nu există nici măcar un paragraf din care să reiasă cum ar trebui să intervină Rusia pentru a ajuta Transnistria.

ADVERTISING

Asta nu înseamnă că separatiştii nu au primit un răspuns rapid din partea Kremlinului.

Moscova susţine că protejarea compatrioţilor din regiunea separatistă este o prioritate. Cu acest prilej, Ministerul rus de Externe acuză Republica Moldova şi NATO că au alimentat în mod inutil tensiunile cu toate speculaţiile cu privire la o posibilă anexare a Transnistriei.

Oficialii ruşi sunt de părere că acestea sunt manevre al Alianţei care ar încerca să transforme Republica Moldova într-o a doua Ucraină. 

Laurenţiu Pleşca, cercetător la Centrul Român de Studii Ruse și analist în cadrul German Marshall Fund SUA ne ajută să decriptăm toate aceste mesaje. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citeşte interviul pe Observator News


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇