Înainte de vizita la București, ministrul austriac de Interne anunță câți traficanți români au fost arestați în țara sa

Înainte de vizita la București, ministrul austriac de Interne anunță câți traficanți români au fost arestați în țara sa

După ce la sfârşitul anului trecut ministrul austriac de Interne s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, motivând că cele două ţări nu au reuşit să împiedice imigraţia ilegală, Gerhard Karner, aşteptat miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode, a prezentat marţi, la Viena, raportul pentru 2022 privind traficul de persoane.

Acesta arată că anul trecut au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români, scrie presa austriacă.

ADVERTISING

Ministrul de interne a prezentat, într-o conferinţă de presă, date care ar dovedi că „traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă şi în numărul de reţineri făcut de autorităţile austriece. 

Karner a afirmat că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre.

„Un semnal important este scoaterea din ţară şi repatrierea”, a declarat Karner. În 2022, „au fost efectuate aproape 13.000 de repatrieri”, a anunţat ministrul. Aproximativ 40% au fost efectuate cu forţa, în timp ce 60% dintre cei în cauză au plecat de bunăvoie.

ADVERTISING

În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat ministrul de Interne. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”.

Doar în 2015, anul în care Europa a trecut prin criza imigranţilor care fugeau de războiul din Siria, a existat un bilanţ mai mare, cu 1.108 persoane reţinute.

ADVERTISING

Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.

Karner, alături de Gerald Tatzgern, şeful Biroului central pentru combaterea traficului de fiinţe umane, şi de şefa Departamentului pentru azil din cadrul Ministerului de Interne, Elisabeth Wenger-Donig, au prezentat marţi raportul pentru 2022 privind traficul de persoane.

Potrivit lui Tatzgern, anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.

Într-un caz recent, la începutul lunii aprilie, 35 de refugiaţi au fost găsiţi înghesuiţi într-un camion în care stăteau închişi de 70 de ore, erau deja în hipotermie şi "aproape să se sufoce". Aceste fapte arată "încă o dată brutalitatea mafiei traficanţilor", a declarat Karner.

Traficanţilor nu le pasă de oameni. "Nu trebuie să strice marfa" este deviza traficanţilor, aşa "vorbesc despre vieţi omeneşti", a declarat, la rândul său, Gerald Tatzgern. În 2022, a spus el, au existat patru decese în rândul celor care erau traficaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇