Guvernul Slovaciei a prezentat scuze pentru sterilizarea forţată a femeilor de etnie rromă

Guvernul Slovaciei a prezentat scuze pentru sterilizarea forţată a femeilor de etnie rromă

Guvernul Slovaciei a prezentat oficial scuze pentru sterilizările forţate ale femeilor de etnie rromă, care au avut loc de-a lungul câtorva decenii.

Coaliţia de guvernământ de la Bratislava a emis, miercuri, o declaraţie în care condamnă anii de încălcări ale drepturilor omului şi a prezentat scuze celor care au avut de suferit, a informat agenţia de presă TASR.

Numărul sterilizărilor poate fi doar estimat, dar cel puţin câteva mii de femei au fost afectate de această politică, a declarat reprezentantul pentru rromi al guvernului slovac pe site-ul său oficial.

Potrivit Executivului slovac, între 1966 şi 1989, au fost realizate sterilizări forţate cu scopul de a limita numărul copiilor născuţi în cadrul acestei etnii.

Însă chiar şi după căderea comunismului, între 1990 şi 2004, Guvernul a recunoscut că femeile rrome au fost presate în mod ilegal în clinici să accepte sterilizarea după ce au născut.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi Consiliul Europei cer de ani de zile ca Slovacia să recunoască anii de încălcări sistematice ale drepturilor omului împotriva rromilor şi să despăgubească victimele.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a salutat pe Twitter prezentarea acestor scuze de către Bratislava ca un prim pas important şi a adăugat că ar trebui stabilit rapid un mecanism de compensare a victimelor.