De la capăt: Comisia Europeană vrea plan de acțiune pentru etnicii rromi

De la capăt: Comisia Europeană vrea plan de acțiune pentru etnicii rromi

După 10 ani de politică de integrare a etnicilor rromi, bilanțul este slab. Comisia Europeană ia acum un nou avânt: lucrurile ar urma să se amelioreze cu un nou plan pentru minoritatea rromă.

Strategia de până acum a UE de integrare a celei mai mari minorități etnice din spațiul comunitar – sinti și rromi – a eșuat. După 10 ani de politică de integrare, comisarul responsabil cu valorile europene Vera Jourova a prezentat un bilanț deprimant.

"Sincer, nu am făcut destul în ultimii zece ani", a spus Jourova la Bruxelles.

Discriminarea continuă a celor 6,3 milioane de rromi în țările membre ale UE ar fi o pată urâtă pe conștiința europeană, crede Jourova.

ADVERTISING

Lucrurile ar urma să se schimbe, potrivit ei. Comisia vrea printr-un nou plan pe zece ani să oblige statele membre să le ofere etnicilor sinti și rromi condiții de trai, șanse la educație și drepturi egale cu cele ale celorlalți cetățeni comunitari.

În noul plan nu ar mai fi vorba de "integrare", ci de "includere" și de o implicare egală a rromilor, precizează documentul de strategie al Comisiei de la Bruxelles.

În cadrul noțiunii "Rromi" sunt incluse de UE diverse grupuri etnice precum rromi, sinti, nomazi, Kalé, Gens du voyage și altele.

Includere, în loc de integrare

Este un aspect solicitat și de europarlamentarul german Romeo Franz, în dialog cu Deutsche Welle.

ADVERTISING

"Statele naționale trebuie să combată anti-țiganismul, pentru ca aceste planuri de includere să funcționeze. Resping noțiunea de integrare, pentru că ea sună ca asimilare pentru orice minoritate marginalizată.

Aici este vorba însă de o participare egală la viața socială", a declarat Romeo Franz.

Eurodeputatul ecologist, care este el însuși etnic sinti, a prezentat în Parlamentul European un amplu raport privind situația oamenilor cu origine romani.

Anti-țiganismul ar fi o formă aparte de rasism și xenofobie, acceptată în continuare în mai multe societăți europene, s-a plâns comisara europeană responsabilă pentru drepturi egale, Helena Dalli, cea care a prezentat noua inițiativă la Bruxelles.

ADVERTISING

Potrivit unui studiu al Agenției europene pentru drepturi fundamentale, 52% din francezi au declarat că se simt deosebit de deranjați de prezența în apropierea lor a etnicilor rromi sau a "nomazilor".

Planurile de acțiune ar urma să fie de ajutor

Țările din UE ar urma să fie obligate să prezinte în termen de un an propriile planuri de acțiune, pe care Comisia le va verifica ulterior din doi în doi ani, a anunțat Helena Dalli.

Noul plan de zece ani ar avea să aibă un caracter obligatoriu mai pronunțat decât cel anterior.

"Discriminarea de până acum este impardonabilă", a spus Dalli, cu trimitere la țările membre.

Exemple negative sunt considerate Cehia, Ungaria și Slovacia, unde copiii rromi sunt separați în școli de cei "albi".

Calitatea educației de care ar beneficia copiii rromi în aceste țări ar fi mai de proastă calitate decât cea din școlile normale.

Această segregație și separare rasială ar fi inacceptabilă. CE a demarat împotriva acestor țări proceduri de infringement, până acum însă fără mare succes.

Etnicii rromi se plâng că sunt dezavantajați și în România și Bulgaria. Comisarul Vera Jourova a salutat faptul că și țările candidate la aderare din Balcanii de Vest doresc să fie incluse în acest nou plan.

Șase milioane de persoane de origine rromani trăiesc în statele UE, dar alte cinci milioane trăiesc în țări din Europa din afara Uniunii.

Într-un sondaj din 2018 al Agenției europene pentru drepturi fundamentale, cam 45% din membrii acestei etnii au afirmat că au fost discriminați în magazine, restaurante sau la locul de muncă.

80% din toți copiii rromi ar fi amenințați de sărăcie. Șomajul în rândul tinerilor rromi este de 62%, față de media de 10 procente în rândul celorlalți tineri europeni.

Educația școlară și profesională deficitare ar fi o problemă enormă în procesul de ameliorare a condițiilor de trai, critică executivul comunitar.

"O sarcină pentru mai multe generații"

Comisarul Vera Jourova a relatat că a fost șocată la vizita în sate de rromi din Slovacia de numărul extrem de mare de persoane care nu aveau acces acolo nici la apă, nici la toalete.

"Vorbim aici de eforturi care vor dura mai multe generații. Dar trebuie să începem cumva. Dacă tabuizăm și ignorăm pe mai departe anti-țiganismul, așa cum se întâmplă de secole în Europa, nu vom vedea nicio îmbunătățire, ci doar vorbe goale și foc de paie", crede Romeo Franz despre perspectivele strategiei de includere.

Franz cere ca statele membre să fie obligate prin lege să aplice prevederile noii strategii. Cei doi comisari europeni nu au mers însă deocamdată atât de departe.

Și în următorii zece ani strategia se va baza tot pe bunăvoința țărilor membre. În strategia pentru rromi vor fi stabilite doar "obiective minime".

Și nu sunt prevăzute sancțiuni nici măcar dacă aceste obiective minime nu vor fi îndeplinite de statele membre.

Bernd Riegert

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇