Nicușor Dan a explicat de ce sindicaliștii STB au stat doar 5 minute la negocieri

Nicușor Dan a explicat de ce sindicaliștii STB au stat doar 5 minute la negocieri

Primarul general, Nicușor Dan, a explicat vineri seara de ce sindicaliștii STB au stat doar 5 minute la negocieri și a anunțat că solicită Parchetului să urgenteze sancționarea celor care au organizat ”greva ilegală” din ultimele două zile, lucru confirmat în scris de Tribunalul București.

Nicușor Dan a ieșit la declarații după ce liderul sindicatului reprezentativ din STB, Vasile Petrariu, a plecat de la Primărie spunându-le jurnaliștilor că negocierile au eșuat pentru că primarul nu a vrut să stea de vorbă cu ei. El nu a putut să precizeze când va fi reluat transportul în comun în București.

Edilul Capitalei a prezentat hotărârea Tribunalului București care a declarat greva ilegală și în care ”se spune explicit că e organizată de sindicatul majoritar din STB”.

ADVERTISING

”Nu mai suntem în ipoteza unui protest spontan. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor, în special a dl Petrariu, care au organizat acest act ilegal cu consecințe grave pentru bunul mers al activității în București”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Primarul Capitalei a explicat că ”a avut loc o încercare de dialog, acum o oră, între sindicatul reprezentativ din STB și conducerea STB”, dar sindicaliștii au plecat după 5 minute.

”Am invitat la discuții reprezentanți desemnați de lucrători din fiecare autobaza și depou. Am spus că eu vreau să discut cu oameni care cunosc problemele reale (…) Am fost informat că în loc să vină reprezentanți desemnați de muncitori și lucrători, au venit din sindicatul reprezentativ din STB. L-am sunat pe dl Criț, ca să aibă discuția, așa cum e logic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această discuție a durat 5 minute, pentru că nu a existat practic decât o solicitare - demisia dl Criț, ceea ce e un gest infantil”, a afirmat Nicușor Dan.

Edilul a explicat că dialogul cu el ”nu a putut avea loc” pentru că revendicările nu erau cele reale, întâlnite la discuțiile cu angajații – probleme legate de piese de schimb, de mentenanță etc.”.

”Niciuna dintre aceste probleme reale nu a fost în discuția cu conducerea STB. Asta dovedește încă o dată că avem de-a face cu o acțiune politică, orchestrată de consilierul general PSD dl Petrariu.

Cer încă o dată PSD, și președintelui pe București Gabriela Firea, și președintelui la nivel național Marcel Ciolacu, să spună: fie sprijină o grevă ilegală (și să spună explicit), fie se delimitează de consilierul general ales pe listele PSD”, a mai declarat Nicușor Dan.

ADVERTISING

Edilul a avut un mesaj și pentru angajații STB.

”Fac un apel la rațiune către toți șoferii și vatmanii și personalul auxiliar din STB. Avem două hotărâri judecătorești executorii, avem sute de mii de persoane afectate.

Suntem într-un stat de drept, hotărârile judecătorești executorii se execută, cine nu face asta comite o infracțiune”, a subliniat acesta.

Întrebat de jurnaliști care ar fi soluția pentru deblocarea situației, Nicușor Dan a spus că e dispus la un dialog civilizat, inclusiv cu Consiliul General, dar fără să se apeleze la șantajul cu blocarea transportului public.

”Unul dintre principiile fundamentale ale statului de drept este că atunci când două sau mai multe părți au opinii diferite, apelează la instanță și ce spune instanța aia se respectă.

Două instanțe au spus același lucru: ’Dispune încetarea grevei declanșate la nivelul STVB pe data de 20 ianuarie și reluarea imediată a activității’”, a citat Nicușor Dan din hotărîrea Tribunalului București, redactată și dată azi publicității.

Edilul a recunoscut că ”sunt foarte multe probleme, iar rezolvarea lor necesită discuții și foarte mulți bani”, dar s-a arătat dispus la dialog, însă nu cu persoane care nu respectă legea și deciziile instanțelor.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇