Greva STB degenerează: Geamuri sparte la autobuze și ”liste ale rușinii” cu șoferii care au ieșit pe traseu (Foto)

Greva STB degenerează: Geamuri sparte la autobuze și ”liste ale rușinii” cu șoferii care au ieșit pe traseu (Foto)

Mai puțin de 20 de șoferi de autobuze și vatmani au ieșit sâmbătă dimineață pe traseu, în timp ce restul colegilor lor continuă, pentru a 3-a zi la rând, greva care paralizează Capitala.

Asta a atras furia colegilor lor care continuă protestul și situația a degenerat pe alocuri. Potrivit B365.ro, sâmbătă dimineață, autobuzul cu numărul 444 s-a ales cu gemul spart la revenirea la autobaza Floreasca.

Principalul lider sindical, Vasile Petrariu, spune că cetățenii nemulțumiți ar fi spart geamul, însă în autobaze au apărut mesaje precum ”trădătorii”, sunt întocmite ”liste ale rușinii” cu spărgătorii de grevă, iar unele surse spun că greviștii furioși pe colegii lor au vandalizat mijloacele de transport în comun.

Sursele sunt susținute și de imagini ajunse în presă de pe grupul privat de Facebook Tribuna RATBiștilor, al angajaților STB.

Acesta nu este un incident singular. Vineri, la revenirea în depou, geamurile singurului tramvai care a ieșit pe traseu pe linia 1 au fost de asemenea avariate.

ADVERTISING

Mai mult joi, în prima zi de grevă, jurnaliștii de la G4Media scriau, după discuția cu un șofer din alt sindicat, nu cel condus de Petrariu, că cei mai mulți dintre șoferi nu ar fi fost de acord să oprească complet lucrul, dar ar fi fost forțați.

Întrebat ce înseamnp mai exact această forțare, șoferul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a răspuns: ”Pai simplu, cum se obișnuiește la noi: cei care erau de acord cu greva ne-ar fi spart geamurile la autobuz cu pietre, și apoi tot eu trebuia să dau explicații”.

”Noi n-am vrut grevă că asta nu rezolvă nimic, acum ne taie și ziua asta din salariu. Vrem salarii mai mari, da, că s-au scumpit toate și nu ne mai ajunge salariul de la o lună la alta, dar puteam să negociem și ajungeam la o soluție. Eu nu vreau să mă pronunț pe greva asta, de ce s-a pornit, dacă se luptă stânga cu dreapta, dar ce am eu să cer demisii? Eu vreau un salariu mai mare, cât se poate la momentul ăsta, și vreau să avem piesele de schimb pentru mașină, atât”, explica joi șoferul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Valer Ciobănescu, liderul unui sindicat minoritar, a declarat, pentru SpotMedia.ro, că cei câțiva șoferi care au ieșit zilele acestea pe traseu sunt membri ai sindicatului pe care el îl conduce, inclusiv șoferul autobuzului 444.

Liderul sindical a spus că alți salariați ai STB au spart geamurile autobuzului, nu un călător, cum susținea Petrariu. Șoferul agresat va depune plângere la poliție.

”Așa l-am sfătuit, să meargă. Pentru că s-ar putea mușamaliza în depou. Problema este că, la acest moment, șoferii care vor să iasă pe traseu nu reușesc să se înțeleagă, să acoperim o linie. Pentru că nu poți ieși pe o linie cu două-trei mașini. Că nu știu oamenii când vine autobzul. Și dacă vine autobuzul la jumătate de oră, tot pe șofer în înjură.

Așa că au zis șoferii care au decis să iasă că înceacă pe linii metropolitane spre Iflov. Și uitați ce se întâmplă.... ” a declarat Valer Ciobănescu pentru Spotmedia.ro. Acesta se opune continuării protestului, de vreme ce el este ilegal. În plus, îi sfătuiește pe membrii sindicatului său să reia lucru și să își lupte petru drepturile lor doar pe cale legală.

ADVERTISING

Conducerea STB s-a reunit sâmbătă, începând cu ora 13:00, într-o ședință în care vor fi estimate pagubele provocate de greva angajaţilor.

"Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii", a spus șeful STB, Adrian Criţ.

Potrivit acestuia, singura cerinţă a sindicaliştilor, în momentul de faţă, este demiterea sa.

Nu toate sindicatele au vrut greva

De altfel, vineri, liderul Sindicatului Șoferilor din RATB, o organizație mai mică decât Sindicatul STB condus de Petrariu, a făcut apel la șoferii pe care îi reprezintă să respecte deciziile judecătorești și să iasă pe traseu.

”Lăsați greva...! IEȘIȚI ÎN TRASEU IMEDIAT. Exista o sentința civilă cu punere în executare. APEL către toți membri sindicali Transpublic din STB-SA. Am zis să tac, dar nu mai pot! Am zis că o zi de grevă ar fi ok, fără să mă consultați, fără să hotărâm asta împreună. Am zis că este ok sa fim solidari, am trecut și peste asta, dar nu pot trece peste faptul că această grevă ilegală se continuă a doua zi. Nu este a noastră, a organizației noastre. Nu avem ce revendica, înainte de a elimina toate căile pașnice și amiabile existente legal.

Am căzut în capcana asimilării sindicale din ultima perioadă și gata, până aici. Sindicatul reprezentativ ne-a atras în războiul lor, iar sindicatele nou înființate îmi sună liderii de filiale că nu iau atitudine de susținere și mă denigrează. Tot sindicatele minoritare își aroga merite, imixtiune și presiuni în organizația noastră. Gata, până aici, încă o data!

Chiar dacă voi fi acuzat de trădare, de pupat în fund directori, primari sau ca fac jocul politic cuiva, MĂ DOARE UNDEVA. Eu nu știu să fac politică, știu doar că nu sunt un trădător sau vânzător. (...) Dacă acest apel este inutil sau irelevant pentru voi, NU MĂ CĂUTAȚI CU CITAȚII să vă apăr în instanțele de judecată, chiar cu riscul demisiei mele, cerute de către voi sau că o fac în mod unilateral.

Numai eu știu ce înseamnă plângeri penale, concedieri sau sancțiuni drastice pentru această grevă ce va avea urmări iminente îndreptate împotriva noastră, indiferent cine va fi director general, prezent sau viitor. Nu vă mai lăsați prostiți, intimidați, șantajați, înjurați sau mai știu eu ce de unii așa ziși luptători sindicali”, a scrie pe Facebook Valer Ciobănescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇