GRECO constată reforme anti-corupţie insuficiente privind parlamentarii şi magistraţii din Republica Moldova

GRECO constată reforme anti-corupţie insuficiente privind parlamentarii şi magistraţii din Republica Moldova

Republica Moldova a făcut puţine progrese în implementarea reformelor anti-corupţie referitoare la parlamentari, judecători şi procurori, arată un raport publicat marţi de GRECO (Grupul de State Contra Corupţiei), organul anti-corupţie al Consiliului Europei.

Documentul prezintă evaluarea progreselor făcute în Republica Moldova în implementarea recomandărilor începând din 2018. În raportul de conformitate de acum doi ani, GRECO constatase că au fost îndeplinite numai patru din cele 18 recomandări formulate în 2016, în cel de-al patrulea raport de evaluare. Acum, aceeaşi instituţie constată că din 2018 nu s-a schimbat practic nimic.

ADVERTISING

Din 14 recomandări rămase, a fost parţial implementată doar una considerată neimplementată în 2018. Alte nouă recomandări sunt în continuare neimplementate. Alte patru sunt implementate parţial.

Progresul e insuficient

GRECO apreciază că 'progresul este evident insuficient' în privinţa parlamentarilor şi regretă că pentru adoptarea legilor s-au utilizat tot mai des proceduri de urgenţă. 'Eşecul repetat de asigurare a unui calendar adecvat pentru consultări publice semnificative şi dezbateri parlamentare semnificative' constituie un motiv de îngrijorare. Nu s-a adoptat încă un cod de conduită pentru parlamentari. Nu există reguli privind gestionarea conflictelor de interese şi a contactelor cu lobbyiştii şi terţii, nici criterii clare şi obiective pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

ADVERTISING

În privinţa justiţiei, GRECO salută renunţarea la un proiect de lege pentru verificarea prealabilă a judecătorilor, însă reaminteşte că lipsesc în continuare reguli clare, previzibile şi cuprinzătoare privind numirea şi promovarea judecătorilor, care să permită evitarea candidaturilor cu riscuri de integritate. Nu a fost încă eliminată perioada de probă de cinci ani pentru judecători.

Practici mai transparente

Sunt necesare şi practici mai transparente în activitatea judecătorească, pentru sentinţe şi decizii, inclusiv la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precum şi o obiectivitate mai mare în procedurile disciplinare şi măsurile împotriva judecătorilor.

ADVERTISING

Componenţa CSM trebuie revizuită, eliminându-se calitatea de membri din oficiu a ministrului justiţiei şi procurorului general. Trebuie asigurată o procedură corectă şi transparentă de desemnare a membrilor CSM - atât cei din domeniul juridic, cât şi cei din afara specialităţii.

Raportul salută precizarea că instrucţiunile verbale date procurorilor de către şefi trebuie confirmate în scris pentru a fi valabile. Cu toate acestea, GRECO nu a constatat niciun progres referitor la documentarea corespunzătoare a intervenţiilor superiorilor ierarhici într-un anumit caz.

Nu s-au făcut progrese privind răspunderea disciplinară a procurorilor şi nu s-au elaborat instrucţiuni scrise pentru Codul Etic al procurorilor. Contrar recomandării GRECO, ministrul justiţiei şi preşedintele CSM sunt în continuare membri din oficiu ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Concluzia GRECO este că nivelul de conformare al Republicii Moldova rămâne 'în general nesatisfăcător'. Autorităţile de la Chişinău sunt invitate să raporteze din nou progresele implementării recomandărilor până la 30 septembrie 2021.

GRECO este un organ al Consiliului Europei care urmăreşte ameliorarea capacităţii statelor membre de a combate corupţia, prin monitorizarea conformării acestora cu anumite standarde anticorupţie. GRECO sprijină ţările în identificarea deficienţelor politicilor naţionale anticorupţie, propunând reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. În prezent, din GRECO fac parte cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi Statele Unite ale Americii. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇