Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soțul său a fost condamnat

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soțul său a fost condamnat

Giorgiana Hosu demisionează din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a informat, joi seară, Ministerul Justiţiei.

Decizia vine după ce soţul ei, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig, instrumentat de DNA.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține, într-un comunicat de presă, că a fost informat, joi, de Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de procuror șef al DIICOT. Mai mult, decizia a fost înaintată către Secția pentru procurori a CSM.

ADVERTISING

„Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, a transmis ministrul Justiției.

Conform acestuia, conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul șef adjunct al Direcției, Oana Daniela Pâțu.

ADVERTISING

Condamnarea lui Dan Hosu

Potrivit deciziei instanţei, Dan Hosu a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi şase luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii.

Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni. Pe de altă parte, Dan Hosu a fost achitat pentru trafic de influenţă şi dare de mită. Sentința nu este definitivă.

ADVERTISING

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că, în situaţia în care va apărea o condamnare în cazul soţului şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, cu siguranţă, aceasta nu va rămâne fără urmări.

„Dacă apare o condamnare, cu siguranţă, nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa ‘self evident’. (…) Dacă se va ajunge la acest scenariu, fiţi asigurată că nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Giorgiana Hosu este un procuror cu peste 20 de ani vechime. Amintim că CSM a emis aviz negativ pentru numirea sa în funcția de procuror-șef al DIICOT, însă președintele Iohannis a ales să meargă înainte cu numirea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇