Ar trebui să demisioneze șefa DIICOT pentru că se întâlnește acasă, în fiecare seară, cu un inculpat? Răspunsul lui Iohannis

Ar trebui să demisioneze șefa DIICOT pentru că se întâlnește acasă, în fiecare seară, cu un inculpat? Răspunsul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să spună clar dacă Giorgiana Hosu ar trebui să își dea demisia din funcția de procuror-șef al DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism).

Întrebarea a fost adresată în condițiile în care DNA a cerut condamnarea fostului polițist Dan Hosu, soțul acesteia.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media că procurorul de ședință al DNA a depus concluzii de condamnare în cazul lui Dan Hosu pentru 4 capete de acuzare:

  • trafic de influență,
  • instigare la acces ilegal la un sistem informatic,
  • instigare la folosirea de informații nedestinate publicității,
  • dare de mită.
ADVERTISING

Ultimul termen al acestui procesul de corupție a avut loc marți, la Tribunalul București. Pronunțarea în primă instanță va avea loc pe 15 septembrie, conform sursei citate.

Cu aceste informații și cu ocazia conferinței de presă susținută miercuri seara, președintele Iohannis a fost întrebat:

Dl. Vasilescu, fostul șef al Poliției Române, a trebuit să demisioneze după întâlnirea cu interlopii, deși nu este clar de ce doar el, câtă vreme a fost un ordin, care nu putea veni decât din partea ministrului. Presupun că nu l-a chemat un subordonat pe dl. Vasilescu din concediu să se întâlnească cu interlopii. Dar totuși a plecat din funcție, pentru a salva prestigiul insituției, mai ales în campanie electorală. Întrebarea ar fi dacă dna Giorgia Hosu, care și dânsa se întâlnește în fiecare seară, la ea acasă, cu un inculpat, cu soțul ei, dl Hosu, inculpat într-un dosar de corupție, pentru care procurorii DNA au cerut azi condamnare. Dna Hosu, tot pentru prestigiul instituției, trebuie să demisioneze sau ea poate rămâne în funcție?

E bună întrebarea. Sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și o să primim de acolo un răspuns autorizat.

Klaus Iohannis
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar părerea dvs., ca președinte care a semnat decizia de numire a dnei Hosu la șefia DIICOT, care este?

Părerea mea este că CSM-ul va da un răspuns la această chestiune.

Nu vă asumați poziția de președinte care a semnat și tot el ar trebui să revoce din funcție?

Dacă va exista o solicitare, o voi analiza. Dar, ca președinte, nu am instrumente să analizez în detaliu chestiunea, așa cum poate face CSM.

Ați cerut demisia lui Felix Bănilă (fost șef DIICOT – n.red.) pentru mult mai puțin, fără să așteptați ceva de la CSM.

Mulțumesc.

Acesta a fost dialogul dintre un jurnalist și președintele Klaus Iohannis în acest caz.

ADVERTISING

Momentul poate fi urmărit la minutul 33:35:

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/351171119351334/

Amintim că Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, a fost trimis în judecată în 2017.

La data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O, Dan hosu a fost trimis în judecată pentru:
- trafic de influență,
- instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
- instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
- dare de mită.

Demisia lui Vasilescu

Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, a anunţat marţi că demisionează din funcţie.

Anunţul a fost făcut pe neaşteptate, la finalul unei conferinţe de presă organizate la MAI, care a avut ca temă cea mai mare captură de haşiş din istoria Poliţiei Române în valoare de zeci de milioane de euro.

Demisia lui Vasilescu vine în contextul în care a fost criticat în mass-media pentru întâlnirea pe care a avut-o cu membrii clanului Duduianu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇