La trei săptămâni de la eveniment și la aproape 24 de ore de la solicitarea publică a președintelui Iohannis, șefii Poliției Române au dat explicații publice, joi, despre întâlnirea cu reprezentanți ai clanului Duduianu după uciderea interlopului cunoscut sub numele de Emi Pian.
Inspectorul general al Poliției Române, Liviu Vasilescu, și secretarul de stat din MAI Bogdan Despescu au susținut doar declarații publice, refuzând să răspundă la întrebările jurnalistilor prezenți în fața IGPR la ora anunțată (14:00).
Poliția a cerut devansarea înmormântării lui Emi Pian, cu acordul Bisericii
Bogdan Despescu a precizat că înmormântarea lui Emi Pian, de la începutul lunii august, a fost ”permanent monitorizată de mai multe structuri din MAI”, care au avut misiunea de a ”preveni producerea unor incidente grave”.
”Existau informații că la procesiune erau așteptate să participe 3.000 de persoane”, a mai spus Despescu, ceea ce ”putea să conducă la răspândirea infecției cu noul coronavirus” și crea riscul ”producerii unor acte de violență”.
Secretarul de stat a reamintit că, în acea săptămână, ”structurile MAI au organizat la nivel național mai multe acțiuni pentru descurajarea escaladării conflictului”, dar ulterior nu s-a putut continua în același mod pentru că ”instanța de judecată a respins efectuarea a 33 de percheziții domiciliare”.
”Pentru siguranța cetățenilor Capitalei, ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor și am cerut reprezentanților Bisericii sprijin în acest scop”, a dezvăluit Bogdan Despescu, subliniind că acest mod de lucru ”a fost asumat”, fiind considerat ”cea mai eficienta soluție legală pentru a proteja cetățenii și preveni incidentele”.
Bogdan Despescu a afirmat că ”Poliția Română nu a negociat cu persoane” și că ”nu s-a negociat aplicarea legii”.
”Nu fugim de responsabilitate, dimpotrivă încercăm să fim raționali. Venim cu răspunsuri doar atunci când suntem siguri că explicațiile publice nu vor afecta anchetele pe care le derulăm și care se desfășoară și în acest moment”, a mai afirmat el.
Secretarul de stat a precizat că din 1 august MAI a desfășurat ”aproape 100 de acțiuni operative și peste 450 de percheziții domiciliare”.
”Nu tolerăm practici și acțiuni care nu respectă legea”, a mai spus el, lansând la final și un avertisment: ”Toleranță zero, inclusiv față de cei care divulgă acțiuni aflate în derulare”.
Un potențial scandal care putea afecta imaginea Poliției și a României
La rândul sau, chestorul principal Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, a dat asigurări că a fost vorba despre ”o operațiune oficială a Poliției, pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățenilor”.
”Această abordare a condus la un rezultat bun, pentru că acum nu avem alte victime și nu am avut imagini cu sute de persoane și un potențial scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău nu doar Poliției, ci chiar României”, a afirmat el.
Liviu Vasilescu a subliniat că întâlnirea cu reprezentanții clanului Duduianu a fost un demers ”absolut legal ” și făcut ”cu bunăcredință”.
În plus, el ar fi avut ”eficiență maximă pentru scopul nostru de a proteja populația”.
”Asigur cetățenii și pe toți colegii mei că nu am negociat și nu o să negociez niciodată siguranta cetățeanului și demnitatea polițistului”, a spus în încheiere Liviu Vasilescu.
Urmărește aici declarațiile în format video:
Cum s-au poziționat președintele Iohannis și premierul Orban
Ieșirea publică a celor doi oficiali din MAI a avut loc după apariția în cotidianul Adevărul a unor imagini în care Liviu Vasilescu apare noaptea, pe stradă, la discuții cu reprezentanți ai clanului Duduianu.
Întrebat miercuri seara la conferința de presă de la Palatul Cotroceni despre acest subiect și dacă intenționează să ceară demisii, președintele Klaus Iohannis a declarat doar:
”Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, de șefii Poliției, de șefii Ministerului Afacerilor Interne și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public. (...)
Am cerut explicații Ministerul Afacerilor Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicațiile respective, dar nu cred că este rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo și consider că este nevoie de explicații clare, publice, din partea șefilor din Ministerul Afacerilor Interne. (…) Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba”.
La rândul sau, premierul Ludovic Orban s-a delimitat de subiect, joi, cu puțin timp înainte de declarațiile de presă ale capilor Poliției.
”Încă nu pot să vă dau un răspuns. Atitudinea mea e clară: război total contra infracționalității, contra grupurilor organizate care încalcă legea sistematic. E poziția guvernului pe care îl conduc”, a fost răspunsul evaziv al premierului Orban la întrebarea adresată de un jurnalist.