O primă regiune din Germania e în lockdown

O primă regiune din Germania e în lockdown

În timp ce ţările vecine decid limitări tot mai severe, responsabilii politici germani speră că vor putea evita un nou lockdown. Într-o regiune a Bavariei măsura a fost însă inevitabilă.

Din pricina rapidei răspândiri a coronavirusului, în regiunea bavareză Berchtesgadener Land au intrat în vigoare, începând de marţi, orele 14:00, primele restricţii de ieşire din casă din Germania, de la „lockdown-ul” din primăvară.

Cetăţenilor nu le va mai fi permis să-şi părăsească domiciliul decât din motive bine întemeiate. Şcolile, grădiniţele, creşele, centrele de agrement şi restaurantele trebuie să-şi închidă porţile. Manifestările de orice fel sunt interzise.

ADVERTISING

În regiunea administrativă din sud-estul Germaniei, aflată la graniţa cu Austria, numărul noilor infectări cu coronavirus a urcat în ultimele şapte zile la 272,8 de cazuri la suta de mii de locuitori. Aceasta este cea mai ridicată valoare înregistrată la nivel federal.

Pentru început, măsurile de împiedicare a răspândirii virusului sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile.

Ce fac guvernele regionale?

În landurile Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Brandenburg şi Saxonia Anhaltină, guvernele intenţionează să poarte consultări în decursul zilei privind aplicarea noilor măsuri de protecţie în zonele în care se înregistrează un număr mare de infectări. Guvernul federal şi cele regionale au căzut săptămâna trecută de acord asupra unor măsuri unitare, menite să frâneze extinderea pandemiei.

ADVERTISING

În răstimp, premierul landului Bavaria, Markus Söder, a criticat aplicaţia germană de avertizare în caz de Covid. Aceasta este practic ineficientă, a spus el. "Din păcate, această aplicaţie este până acum ca un tigru fără dinţi. Nu are aproape deloc efect de avertizare", a declarat liderul formaţiunii creştin-sociale bavareze CSU, pentru publicaţiile concernului Funke Mediengruppe.

"De aceea, este nevoie de un update digital, pentru a folosi toate modalităţile de eficientizare a aplicaţiei Covid", a adăugat Söder, fără a intra în detalii concrete. Aplicaţia germană a fost între timp descărcată din Internet de aproximativ 20 de milioane de ori.

ADVERTISING

Drepturile Parlamentelor

Întrebarea cum se poate acţiona împotriva răspândirii galopante a coronavirusului domină între timp agenda politică din Germania. Tot mai mulţi politicieni cer ca Parlamentul federal şi cele regionale să joace un rol mai important în luarea deciziilor.

"O situaţie de ananghie epidemiologică nu are voie să se transforme într-o situaţie de ananghie pentru democraţie", a declarat, de pildă, preşedintele formaţiunii Stânga (Die Linke), Katja Kipping.

Preşedintele Bundestagului, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, a prezentat grupurilor parlamentare un set de propuneri pentru amplificarea rolului jucat de Legislativ în procesul de decizie politică.

Dezbaterea publică actuală arată că "Bundestagul trebuie să-şi arate clar rolul de for legiuitor, astfel încât să se evite impresia că efortul de combatere a pandemiei este exclusiv o chestiune în sarcina Executivului şi puterii judecătoreşti", se arată în scrisoarea sa, adresată liderilor grupurilor parlamentare.

Preşedintele ecologiştilor, Robert Habeck, a cerut la rândul său ca lupta împotriva pandemiei să aibă loc prioritar la nivel federal, în cele două camere ale Parlamentului: Bundestag şi Bundesrat.

Potrivit datelor publicate marţi dimineaţă de Institutul Robert Koch din Berlin, autorităţile sanitare din Germania au raportat 6.868 de noi cazuri de infectare în interval de 24 de ore.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇