Fostul președinte al Kosovo pledează nevinovat pentru crime de război

Inculpat pentru crime de război, fostul preşedinte kosovar Hashim Thaci a pledat nevinovat la prima sa înfăţişare în faţa unui tribunal special de la Haga.

„Actul de acuzare este complet lipsit de fundament şi pledez nevinovat la toate capetele de acuzare”, a declarat Hashim Thaci, 52 de ani, fost lider politic al gherilei separatiste Armata de Eliberare a Kosovo (UCK).

El a fost inculpat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului de independenţă (1998-1999).

La scurt timp după anunţarea demisiei sale pe 5 noiembrie, Hashim Thaci a fost transferat la centrul de detenţie al tribunalului special (KSC), care se află în Olanda, alături de alţi trei suspecţi.

ADVERTISING

Conform actului de inculpare, "Thaci şi ceilalţi suspecţi puşi sub acuzare sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime, implicând sute de victime identificate de etnie kosovară, albaneză, sârbă, romă şi altele, inclusiv oponenţi politici".

Thaci a declarat la sfârşitul lunii iunie că va demisiona imediat dacă acuzaţiile de crime de război împotriva sa vor fi confirmate printr-o inculpare oficială.

În centrul vieţii politice kosovare timp de două decenii, Hashim Thaci şi-a proclamat în mod constant nevinovăţia, acuzând justiţia internaţională de "rescrierea istoriei".

ADVERTISING

Războiul din Kosovo, între forţele sârbe şi gherilele kosovare albaneze, a făcut peste 13.000 de morţi, majoritatea kosovari albanezi şi s-a încheiat după ce o campanie de bombardamente NATO, lansată în primăvara anului 1999, a forţat trupele sârbe să se retragă.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇