Cristi Danileț a câștigat la CEDO împotriva României. Statul e bun de plată

Cristi Danileț a câștigat la CEDO împotriva României. Statul e bun de plată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător Cristi Danileț. Acesta a fost sancționat în urmă cu trei ani de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru două postări pe Facebook.

Judecătorii CEDO au stabilit că a avut loc o încălcare a Articolului 10 din Convenție. Astfel, „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 par.2 din Convenție, 5.232 EUR (…) plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, se arată în decizia publicată marți.

ADVERTISING

În ianuarie 2019, Cristi Danileț a publicat pe Facebook două mesaje în care acuza "reluarea controlului politic asupra instituțiilor", instrumentarea cauzelor penale de către Parchetul General și dificultățile întâmpinate de procurori în soluționarea cauzelor care le-au fost atribuite.

"Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor", scria judecătorul Cristi Danileţ în primul mesaj incriminat de CSM.

În al doilea mesaj, el a postat link-ul unui articol de presă intitulat "Semnalul
de alarmă tras de un procuror", menționând: "Iată un procuror care are sânge în vene: vorbește deschis despre eliberarea deținuților periculoși, despre ideile proaste ale conducătorilor noștri cu privire la reformele legislative și despre linșajul magistraților!".

ADVERTISING

Inspecția Judiciară a demarat o anchetă disciplinară împotriva lui Danileț pentru atingerea adusă onoarei și prestigiului sistemului judiciar (articolul 99a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Deși el a arătat că în conformitate cu standardele libertății de exprimare era liber să posteze mesaje pe pagina sa de Facebook, deoarece nu a comentat cu privire la cauze pendinte sau hotărâri judecătorești și nu a atacat alți judecători, secția disciplinară a dispus în mai 2019, cu majoritate de voturi, sancționarea disciplinară a judecătorului cu reducerea indemnizației sale cu 5% timp de două luni.

Danileț a formulat recurs împotriva sancțiunii disciplinare care i-a fost aplicată, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat constatările CSM.

Fostul judecător a deschis acțiune la CEDO în 18 martie 2021, în temeiul articolului 34 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Danileț a salutat marți, pe pagina sa de Facebook, decizia CEDO în cazul său.

CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare.Acum trei ani CSM decisese sancționarea...

Publicată de Cristi Danileţ pe Marţi, 20 februarie 2024

În aprilie 2023 Cristi Danileţ a câştigat definitiv al treilea proces cu CSM după ce a fost exclus din magistratură în decembrie 2021. El s-a pensionat în luna ianuarie, motivând că a ajuns în momentul în care nu poate face mai mult în această profesie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇