Florin Florența, avizat de CSM în unanimitate ca șef la Parchetul General. Spune că "din păcate" procurorii nu pot fi premiați cu bani

Florin Florența, avizat de CSM în unanimitate ca șef la Parchetul General. Spune că "din păcate" procurorii nu pot fi premiați cu bani

Secţia pentru procurori din CSM a avizat favorabil, luni, numirea lui Alex Florin Florenţa în funcţia de procuror general al României. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Alex-Florin Florenţa a declarat luni că există o problemă în Ministerul Public în legătură cu motivarea procurorilor şi, „din păcate”, cei cu merite nu pot fi premiaţi cu bani.

În cadrul interviului susţinut în faţa CSM, Alex-Florin Florenţa a fost întrebat la un moment dat despre un punct trecut în proiectul său de management, care se referă la identificarea unor modalităţi de premiere a procurorilor care se evidenţiază în activitatea lor.

ADVERTISING

"Avem o mare problemă, pe care o resimţim cu toţii, ce ţine de motivarea procurorilor în sistem. Această lipsă de motivaţie, cred eu, vine şi din lipsa unei viziuni şi a unei direcţii de acţiune foarte clar asumate, astfel încât fiecare procuror să înţeleagă de ce, din acel coş zilnic cu care se trezeşte luni pe colţul mesei, i se cere să soluţioneze dosarul X sau Y şi nu tot coşul la întâmplare.

Cred că adoptarea unei viziuni mult mai închegate şi mai evidente pentru a înţelege fiecare procuror de ce face un anumit dosar, de ce se chinuie pe o anumită direcţie are aptitudinea de a mobiliza mult mai bine corpul de procurori", a răspuns Alex-Florin Florenţa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a explicat că trebuie gândit un sistem la nivelul Ministerului Public prin care să fie identificaţi pentru funcţii de conducere acei procurori care se evidenţiază în activitatea de urmărire penală.

"Ca mod de premiere, evident nu mă refeream la neapărat la componenta financiară, de bani, pentru că, din păcate, asta nu se poate la noi în sistem, dar există componente de valorificare a lor, de premiere a unor astfel de procurori, printr-o sumă de alte măsuri adiacente: diplome, plachete, prezentarea lor într-o anumită şedinţă publică, evidenţierea lor într-un anumit context public, care să-i valorifice în raport de colectivul din care fac parte.

ADVERTISING

Ca şi criterii - pot fi nenumărate: mă refer aici la numărul de rechizitorii în cauze de anumită complexitate, numărul de dosare soluţionate, implicarea în alte activităţi adiacente ale unităţii de parchet", a precizat procurorul Alex-Florin Florenţa.

După emiterea avizului pozitiv, care este unul consultativ, ministrul Justiţiei continuă procedura prin transmiterea către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇