Filmul atacului de la Praga și mărturiile turiștilor îngroziți. Poliția a evacuat clădirea care nu trebuia (Video)

Filmul atacului de la Praga și mărturiile turiștilor îngroziți. Poliția a evacuat clădirea care nu trebuia (Video)

Şeful Poliţiei de la Praga, Martin Vondrášek, a prezentat într-un scurt briefing, joi seară, filmul atacului de la Universitatea Carolină.

Amintim că bilanţul actual anunţă 15 morţi şi 24 de răniţi, ca urmare a acestui atac care a terorizat turiştii şi localnicii din centrul capitalei cehe.

Suspectul, un student ceh de 24 de ani de la Facultatea de Arte, a plecat de acasă din Hostoun, un orășel la 20 de km vest de Praga, pentru a merge la școală.

Șeful Poliției a relatat cum s-au petrecut lucrurile, iar The Guardian a preluat informaţiile:

La 12:40 (ora locală - 13:40 ora României), poliţiştii au găsit trupul fără viață al tatălui său în casă.

ADVERTISING

Poliția a aflat că suspectul trebuia să fie la o prelegere care se ţinea la universitate la ora 14:00, aşa că s-a dus acolo și a ordonat evacuarea acelei clădiri.

Doar că suspectul a mers într-o altă clădire a universității, unde a deschis focul.

Poliția a primit pentru prima dată informații despre atac la 14:59.

Primii poliţişti au ajuns la fața locului în câteva minute, o echipă SWAT în 12 minute.

La ora 15:20, Poliția a primit informații că trupul neînsuflețit al agresorului zăcea pe un pervaz al clădirii.

Se pare că atacatorul s-ar fi sinucis, dar polițiştii au tras și ei în direcţia lui, aşa că nu este clar cum a murit.

ADVERTISING

Trăgătorul "a plecat la Praga spunând că vrea să se sinucidă", a mai spus Vondrasek.

Mărturiile turiştilor îngroziţi

Universitatea Carolină este în centrul istoric al Pragăi, la aproximativ 500 de metri de Podul Carol, o zonă-magnet pentru turiști.

Un turist britanic aflat în vacanță cu prietenii la Praga era pe o stradă din apropierea centrului şi relatează ce a văzut, pentru BBC. „Am auzit împușcături și am fugit să ne adăpostim în metrou după ce Poliția a strigat la toată lumea să fugă. A fost foarte înspăimântător. Deodată oamenii au început să fugă. Nu știam ce se întâmplă. Am văzut Poliția trecând pe lângă noi. Au strigat „fugi”".

Alt cuplu de britanici era într-un restaurant. Tom Leese, 34 de ani, și soția sa Rachael, 31 de ani, director de cont, sunt la Praga în luna de miere. Tânărul povesteşte că un polițist s-a repezit și a început să strige tare ceva în cehă. „Am cerut explicaţii în engleză și mi-a spus că există un trăgător activ și să stăm înăuntru și jos”, a relatat Tom. „Personalul a fost foarte calm, a stins toate luminile foarte repede și ne-a îndemnat să rămânem calmi, restaurantul era relativ liniștit.” Tom a spus că soția lui este „încă în stare de șoc”. „Cu toți ceilalți fiind atât de calmi, nu mi s-a părut real. Am luat legătura cu familiile noastre pentru a le anunța că suntem în siguranță. Evident că abia așteptăm să ajungem acasă acum”, adaugă turistul.

Prague school shooting: Czech police say several dead and dozens injured after gunfire

O lovitură în inima turistică a Cehiei

Facultatea de Arte a Universității Caroline se află chiar în inima orașului istoric Praga, la doar o aruncătură de băț de Piața Orașului Vechi și de pitorescul Pod Carol, care datează din secolul al XIV-lea.

ADVERTISING

Orașul vechi din Praga este popular printre turiști pe tot parcursul anului, iar în perioada premergătoare Crăciunului este plin de vizitatori.

Târgul de Crăciun se ţine atât în Piața Orașului Vechi, cât și în Piața Wenceslas.

Universitatea este ea însăși cufundată în istorie, la fel ca și Facultatea de Arte.

Studentul la filosofie Jan Palach și-a dat foc în centrul Pragăi în 1969, în semn de protest față de ocupația sovietică a țării sale. Numele său îl poartă acum chiar piața unde se află facultatea.

Studenții de la facultate, la fel ca studenții din întreaga Europă, erau pe cale să își încheie semestrul academic mâine, înainte de sărbătorile de Crăciun. Până la 200 de studenți se aflau în zonă la momentul atacului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇