Atac armat cu 15 morți și zeci de răniți la Universitatea Carolină din Praga. Agresorul e un student (Foto&Video)

Atac armat cu 15 morți și zeci de răniți la Universitatea Carolină din Praga. Agresorul e un student (Foto&Video)

Un atac armat a avut loc, joi, la o universitate din centrul capitalei Cehiei, Praga.

UPDATE Şeful poliției, Martin Vondrášek, a declarat că sunt 15 morți (inclusiv agresorul) și 25 de răniţi.

Atacul a avut loc la Academia de Arte, Arhitectură şi Design a Universităţii Caroline. Poliţia a evacuat pentru siguranţă toată universitatea.

Cine este atacatorul

Atacatorul este un student ceh, de 24 de ani, de la Facultatea de Arte a Universităţii Caroline, potrivit poliției.

Corpul său fără viaţă a fost găsit chiar la Facultatea de Arte.

Făptașul s-a inspirat din împușcături similare din străinătate, a spus şeful poliției, transmite The Guardian.

ADVERTISING

„Avem informații foarte proaspete și neconfirmate de la un cont de pe o rețea de socializare, potrivit cărora acesta ar fi fost inspirat de un atac terorist din Rusia din toamna acestui an”, a declarat Vondrasek reporterilor, adăugând că atacatorul era deținător legal al mai multor arme de foc.

Bărbatul provine dintr-un sat aflat la 21 km de Praga. Poliția a precizat că tot azi tatăl suspectului a fost găsit mort.

Ministrul de Interne, Vit Rakusan, spune că „niciun alt bărbat înarmat nu a fost confirmat” şi că „nu există niciun indiciu că această crimă are vreo legătură cu terorismul internațional”.

ADVERTISING

Desfăşurarea atacului

Atacatorul a început să tragă în mulţime, de la etajul patru.

Iată filmul atacului de la Praga și mărturiile turiștilor îngroziți. Poliția a evacuat clădirea care nu trebuia (Video)

Iată şi arma cu care a tras:

Mulți studenți și profesori care se aflau la cursuri s-au încuiat în clase sau s-au ascuns unde au putut pentru a se salva.

Imaginile postate pe rețele arată oameni care fug îngroziți.

Poliția a închis publicului Piața Jan Palach și zonele adiacente.

Universitatea Carolină este în centrul istoric al Pragăi, la aproximativ 500 de metri de Podul Carol, o zonă-magnet pentru turiști.

ADVERTISING

Un turist britanic aflat în vacanță cu prietenii la Praga se afla pe o stradă din apropierea centrului şi relatează ce a văzut pentru BBC. „Am auzit împușcături și am fugit să ne adăpostim în metrou după ce Poliția a strigat la toată lumea să fugă. A fost foarte înspăimântător. Deodată oamenii au început să fugă. Nu știam ce se întâmplă. Am văzut Poliția trecând pe lângă noi. Au strigat „fugi”".

Reacţii de la Iohannis şi Ciolacu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este consternat de atacul din Praga.

„Sunt consternat de împuşcăturile de astăzi din Praga, care au dus la pierderea atâtor vieţi nevinovate. Îmi exprim cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor şi urez însănătoşire grabnică răniţilor. România este alături de poporul Cehiei în aceste momente dificile”, a transmis şeful statului.

Şi premierul Marcel Ciolacu a transmis joi seara, un mesaj în numele Guvernului.

"Profund întristat de atacul îngrozitor din Praga de la Universitatea Carolină. În acest moment tragic, în numele Guvernului României, transmit sincerele mele condoleanţe familiilor victimelor şi doresc însănătoşire grabnică tuturor răniţilor", a scris Marcel Ciolacu pe platforma X (fostă Twitter).

Incidentele armate sunt relativ rare în Cehia, dar în decembrie 2019 un bărbat a împuşcat mortal şase oameni la un spital din oraşul Ostrava (est), înainte de a se sinucide, iar în 2015 un alt bărbat a împuşcat mortal opt oameni şi s-a sinucis, la un local din Uhersky Brod (sud-est).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇