Explozie puternică la Istanbul, într-o zonă turistică aglomerată. 6 morți și 81 de răniți. Erdogan acuză un „atentat ticălos” (Video)

Explozie puternică la Istanbul, într-o zonă turistică aglomerată. 6 morți și 81 de răniți. Erdogan acuză un „atentat ticălos” (Video)

O explozie puternică a avut loc în Istanbul, în apropiere de Piața Taksim. În scurt timp, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya a anunțat că 4 oameni au murit, iar 38 au fost răniți. După numai câteva minute, într-un discurs ținut înainte de plecarea la summitul G20 de la Bali, președintele Turciei, Recep Taypp Erdogan, a anunțat că bilanțul a crescut la 6 morți și 53 de răniți. Ulterior, un nou bilanț anunțat de vicepreședintele turc Fuat Oktay a crescut numărul victimelor la 6 morți și 81 de răniți, dintre care doi în stare gravă. Oktay a confirmat și că a fost vorba de un atentat, cea care a detonat bomba fiind o femeie.

ADVERTISING

Explozia a avut loc la ora locală 16:20 (adică la 15:20, ora României), pe strada Istiklal din preajma pieței Taksim. La fața locului s-au deplasat multe ambulanțe și mașini de pompieri.

În scurt timp, pe Twitter au apărut imagini cu mulțimea speriată din jurul pieței Taksim, la momentul exploziei.

Pe măsură ce minutele trec, pe rețele de socializare apar alte și alte imagini de la locul exploziei.

Camerele de supraveghere din zonă au surprins momentul exploziei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În unele dintre imaginile surprinse de amatori se văd persoane care au rămas întinse pe caldarâm, în urma exploziei.

Unii dintre trecătorii care n-au fost surprinși de suflul exploziei încearcă să îi îngrijească pe cei răniți.

Inițial, presa turcă a anunțat că sunt 11 răniți. Apoi Reuters a confirmat un deces.

În cele din urmă, la mai puțin de 2 ore de la producerea exploziei, guvernatorul Ali Yerlikaya a anunțat bilanțul: 4 morți și 38 de răniți.

ADVERTISING

„Le dorim mila lui Dumnezeu celor care și-au pierdut viața, iar răniților, recuperare grabnică. Vom împărtăși publicului evoluția evenimentelor”, a scris guvernatorul pe Twitter.

Într-un discurs ținut înainte de plecarea la summitul G20 de la Bali, președintele Turciei, Recep Taypp Erdogan, a anunțat că bilanțul a crescut la 6 morți și 53 de răniți. Informația a fost preluată și de CNN Turk.

Erdogan a numit incidentul un ''atentat ticălos'' și a dat asigurări că „Autorii acestui atentat vor fi demascaţi”. „Populaţia noastră să fie sigură că autorii vor fi pedepsiţi'', a adăugat președintele turc.

O femeie ar fi jucat un rol esențial în explozie, a mai spus Erdogan.

Ulterior, vicepreședintele turc Fuat Oktay a anunțat un bilanț al victimelor de șase morți și 81 de răniți. El a mai spus că explozia este considerată un atac terorist și o femeie „atacator” a detonat bomba.

Posturile turce de televiziune au arătat iniţial o mobilizare de ambulanţe şi a poliţiei la locul exploziei, precum şi imagini cu răniţi. Intre timp, Înaltul consiliu al audiovizualului turc a interzis televiziunilor să mai difuzeze imagini de la faţa locului.

Artera Itstiqlal a mai fost afectată de explozii, în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei. Revendicate o parte din ele de gruparea jihadistă Statul Islamic, acele atacuri s-au soldat cu aproape 500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi.

Istanbul este o destinație de vacanță apreciată de turiști din toată lumea. Inclusiv românii călătoresc, în număr mare, în orașul de pe malul Bosforului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇