Cum se va schimba Europa cu ajutorul tehnologiei 5G

Cum se va schimba Europa cu ajutorul tehnologiei 5G
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prezent, în toată lumea există 214 rețele 5G, cele mai multe fiind în China, Coreea de Sud și Statele Unite. Acoperirea 5G în Europa e mai mică decât în aceste țări, însă în ultimii ani a început să crească rapid, pe măsură ce avantajele noii tehnologii cuceresc tot mai mult teren.

În Europa există 108 rețele 5G, create în 34 de țări, iar obiectivul ca în fiecare stat de pe continent să funcționeze cel puțin o rețea a fost atins în 2020. Ultimii doi ani au consemnat o extindere rapidă a acoperirii, însă mai e mult de lucru pentru a atinge un grad ridicat de acoperire 5G la nivel continental.

Una dintre problemele care frânează extinderea tehnologiei 5G în Europa este complexitatea navigării în spectrul operatorilor de rețea din atât de multe state distincte.

Deși China are o populație de peste 1,5 miliarde de oameni, în această țară există doar patru mari operatori de rețea, iar Beijingul poate implementa mai ușor politic și comercial tehnologia 5G, notează Euronews.

ADVERTISING

Barierele din calea progresului

În Europa, una din piedicile care îngreunează extinderea umbrelei 5G este reprezentată de procesul complicat de eliberare a licențelor. Acestea reprezintă permisiunile acordate de către guverne asupra dreptului exclusiv de folosire a benzii de frecvențe, esențial pentru crearea unei rețele mobile.

O altă provocare, de astă dată de ordin fizic, ține de capacitatea de a crea o rețea fără întreruperi de semnal la nivelul întregii Europe. În China s-a reușit deja asigurarea conexiunii 5G fără întreruperi în timpul unei călătorii, în timp ce în Europa încă e ceva obișnuit să se piardă semnalul în trenurile de pasageri la trecerea dintr-o țară în alta.

Huawei a rezolvat problema în China prin amplasarea unor mici relee de-a lungul autostrăzilor pentru a prelungi acoperirea. În Europa, Orange derulează un program experimental cu fonduri UE pentru a crea acoperire 5G fără întreruperi între granițele Germaniei, Franței, Luxemburgului și Belgiei.

ADVERTISING

Laurent Leboucher, director al Orange, se declară încrezător că UE ar putea atinge în 2025 obiectivul de extindere a acoperirii 5G. În Europa, această companie a obținut rezultate foarte bune în zonele urbane din Franța. "Experiența utilizatorilor este aproape dublă față de cea a unui client 4G în termeni de lățime de bandă", a spus Laurent Leboucher, director al Orange.

La ce e bun 5G când avem 4G?

La nivel individual, tehnologia 5G a demonstrat deja o experiență superioară pentru iubitorii sportului. Cu ajutorul vitezei acestei tehnologii, un eveniment sportiv poate fi transmis simultan cu mai multe camere, din diferite unghiuri, pe telefoanele mai multor utilizatori. Această opțiune a fost deja testată în transmisiunile curselor de Formula 1, utilizatorii având posibilitatea de a alege camera video și unghiul din care doresc să urmărească evenimentul.

Alte tehnologii, precum jocurile bazate pe realitatea virtuală și viitorul metavers, vor avea nevoie de o lățime de bandă mai mare, pe care 5G-ul o poate asigura.

ADVERTISING

Însă standardul 5G va avea cel mai mare impact în afara utilizării personale, arată experții. Îmbunătățirea vitezei și a eficienței serviciilor de internet este esențială în multe sectoare, de la cel tehnologic la cel medical, dar și în cele periculoase, care necesită controlul de la distanță al echipamentelor.

"În Africa, 5G este acum folosit în mine pentru operațiunile la distanță. Asta îmbunătățește condițiile de lucru pentru mineri și îi ajută să muncească în siguranță și mai fericiți", a explicat Dr. Philip (Xiaodi) Song, director de marketing al Huawei.

El a dat și exemplul Kuweitului, unde industria de petrol și gaze se folosește de capacitatea și fiabilitatea superioare ale tehnologiei 5G.

5G, mai sigur și mai prietenos cu mediul

Tehnologia 5G a stârnit îngrijorare încă dinainte de implementarea sa și a fost pusă în legătură cu diverse teorii ale conspirației, cu pandemia de Covid-19 și cu riscurile la adresa securității datelor.

Ce este tehnologia 5G și cum ne influențează - spotmedia.ro

Alex Sinclair, director tehnic la Asociația GSM, organizația din care fac parte peste 750 de operatori de telefonie mobilă, spune că "5G este cea mai sigură generație produsă vreodată", grație, printre altele, criptării conexiunilor dintre dispozitive și rețea.

Dacă există un risc de securitate privind datele, acesta provine, de fapt, din existența concomitentă a protocolului 5G cu generațiile anterioare (2G, 3G și 4G). Când a fost lansat internetul 2G, paradigma de securitate care necesita criptarea nu era una standard.

"Unii atacatori vor încerca să profite de asta. Vor pretinde că ei nu au 5G. Așa că, deși ai un dispozitiv 5G, ei vor încerca să te forțeze să treci la un standard tehnologic mai vechi care te-ar face mai vulnerabil", a explicat specialistul.

În privința protecției mediului, 5G are un avantaj clar: consumul mai mic de energie. Deși volumul de date create în prezent este uriaș față de acum 15 ani, necesarul de energie nu a crescut. "5G e cam de zece ori mai eficient energetic decât rețeaua 4G", a spus Philip Song.

"Poate susține o bandă mai mare și mai multe aplicații de date… deci mai multe activități pot fi realizate online și asta poate reduce emisiile de carbon", a explicat acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇