Cum să vorbești cu oamenii care cred în conspirații și cum ai putea să le schimbi opinia

Cum să vorbești cu oamenii care cred în conspirații și cum ai putea să le schimbi opinia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Teoriile conspiraţiei sunt la modă în această perioadă marcată de COVID-19. Coronavirusul e fabricat într-un laborator din China și eliberat intenționat sau Bill Gates e interesat să vaccineze populația ca să implanteze microcipuri cu 5G și să urmărească permanent oamenii – sunt doar câteva dintre teoriile care circulă pe Internet.

Mulți oameni nu știu sau nu vor să poarte corect masca de protecție, iar în cazul în care li se atrage atenția răspund că oricum nu cred în virus și că totul este o conspirație.

Te-ai lovit vreodată de o astfel de replică și nu ai știut cum să abordezi persoana respectivă? Sau, și mai mult, ai vrea să-i schimbi părerea unui astfel de om, dar pur și simplu nu știi cum să-i vorbești?

ADVERTISING

Iată câteva aspecte de care ar trebui să ții cont dacă intri într-o discuție cu un adept al acestor teorii, potrivit Technology Review.

Facebook a eliminat 790 de grupuri și 10.000 de conturi de Instagram care răspândesc teorii ale conspiraţiei

  1. Vorbește respectuos!
  2. Vorbește în privat. Dacă discuția se lansează în mediul online, mai bine alegi să vorbești în mesaje private, decât în secțiunea de comentarii de pe wall-ul persoanei respective.
  3. Testează apele. Mai întâi află dacă persoana respectivă este deschisă și vrea să poarte o conversație. Sunt multe persoane care nu acceptă alte opinii și sunt destul de agresive, mai ales în mediul online.
  4. Fii de acord. Dacă ai început o discuție despre o anumită teorie a conspirației, găsește acel sâmbure de adevăr cu care ești și tu de acord și continuă de acolo. În acest mod crește încrederea între tine și persoana cu care stai de vorbă, mesajul transmis fiind ”sunt de partea ta”.
  5. Folosește metoda ”sandvișul adevărului”, adică abordarea fapt-teorie-fapt. Mai exact: spune adevărul, demontează teoria, apoi spune adevărul din nou. De exemplu, dacă vorbești cu cineva care crede teoria conspirației 5G, ai putea să-ți structurezi argumentul astfel: ”Coronavirusul este un virus care se transmite prin aer, adică poate fi contractat prin strănut, tuse sau particule expulzate. Întrucât virusurile nu se transmit prin unde radio, coronavirusul, care este un virus care se transmite prin aer, nu poate fi transmis de 5G". Este repetitiv, dar întărește faptele și subliniază unde teoria conspirației nu funcționează.
  6. Sau folosește metoda socratică. Cu alte cuvinte, pune întrebări persoanei pentru a o ajuta să-și analizeze propriul argument, să vadă dacă e logic sau nu. Odată cu întrebările vor ieși la iveală și inconsistențele sau chiar contradicțiile.
  7. Fii foarte atent dacă este vorba despre cineva apropiat ție, precum un părinte sau frate/ soră. Mulți preferă să închidă ochii într-o astfel de situație, deci totul depinde și de cât de deschisă la opinii și argumente este persoana respectivă.
  8. Fii conștient de faptul că unii oameni nu vor să se schimbe, indiferent ce ai face tu. Unii oameni nu pot accepta că au o părere greșită, care nu se pupă cu realitatea. Decât să devii frustrat că nu îi poți schimba modul de a gândi, mai bine încerci să-l înțelegi. Pune întrebări și află cât mai multe, apoi construiește-ți argumentul pe baza informațiilor primite. În acest fel, discuția este marcată și de un praf de compasiune.
  9. Dacă discuția degenerează, oprește-te. Nu are rost să continui o discuție care te enervează și îți induce o stare de neliniște.
  10. Fiecare lucru minor contează. Ok, ai vorbit cu cineva care crede într-o teorie a conspirației, dar nu ai putut să-l faci să se răzgândească. Nu e nicio problemă! Gândește-te că indiferent că nu ai reușit tu acest lucru, totuși ai deschis calea și poate altcineva cu care va vorbi în viitor va avea succes.
ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇