Un serial filmat în 2019 anticipează pandemia Covid și efectele ei: De la distanțare socială și carantină, până la teoriile conspirației

Un serial filmat în 2019 anticipează pandemia Covid și efectele ei: De la distanțare socială și carantină, până la teoriile conspirației

Un serial filmat în 2019 șochează Germania prin asemănarea cu situația reală cu care se confruntă omenirea în 2020, în plină pandemie de Covid-19.

Chiar și realizatorul serialului Sløborn s-a arătat surprins de asemănarea dintre rodul imaginației sale și realitatea de după un an, relatează The Guardian.

https://www.facebook.com/sloborn/videos/719353782194760/?q=Sl%C3%B8born&epa=SEARCH_BOX

Intriga serialului

Când o gripă provenită de la porumbei a fost descoperită în nordul Chinei, locuitorii unei insule idilice din Marea Nordului nici nu o băgau în seamă.

ADVERTISING

Dar, într-o zi, o barcă aduce la mal cadavrele a doi britanici și, odată cu ele, aduce și virusul pe insulă.

Scenariul Sloborn pare inspirat de pandemia de Covid-19, însă este vorba de o producție TV germano-daneză filmată cu un an înainte, care deja rula pe micile ecrane din Germania, când Europa și restul lumii au început să se confrunte cu adevărata pandemie.

Serialul, al cărui nume este un joc de cuvinte cu ”slow burn” (arde încet - n.red.), arată cum viața de pe o insulă fictivă se transformă în haos și distrugere, pe măsură ce virusul pune stăpânire pe ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Locuitorii insulei sunt sfătuiți să poarte măști și să păstreze distanța socială. Apoi, sunt introduse reguli de carantinare, iar teoriile conspirației abundă cu privire la originile acestei epidemii.

Creatorii serialului l-au descris drept ”un thriller post-apocaliptic transformat într-o poveste modernă care explorează ce se întâmplă cu omul modern când linia fină a civilizației se prăbușește”.

Realizator: Mi-a dat fiori pe șira spinării

Serialul aproape a fost scos de pe micile ecrane după ce conducerea televiziunii ZDF și-a exprimat îngrijorarea că intriga ar putea fi prea aproape de realitate, iar telespectatorii nu ar primi prea bine acest lucru.

ADVERTISING

”Întrebarea este dacă le putem cere oamenilor să vadă un astfel de serial acum”, a spus Christian Alvart, scriitorul și regizorul serialului, în fața jurnaliștilor.

Alwart, care înaintea filmărilor a consultat virologi și medici de la serviciile de urgență pentru a afla care este pregătirea Germaniei în cazul unei pandemii ucigașe, spune că a fost inspirat de gândul că dezastrele se întâmpla, de obicei, ”altundeva” și se întreba cum ar fi dacă s-ar petrece un astfel de dezastru în jurul său.

”Auzim zi de zi de catastrofe din media, dar viețile noastre merg mai departe, ca de obicei”, a spus acesta.

Când Germania a intrat în ”lockdown”, serialul se afla deja în etapa de post-producție. ”Mi-a dat fiori pe șira spinării, știind ce am filmat cu un an înainte”, a spus Alvart.

Ce spun criticii

Criticii germani de film au tratat cu un oarecare umor serialul, care a fost filmat pe insula germană Nordeney, dar și în stațiunea poloneză Sopot, la sfârșitul lui 2019.

”Nu e prea subtil”, titrează Der Spiegel. Süddeutsche Zeitung observă că filmul ne reamintește constant adevăratele știri din ultimele luni, iar Die Zeit numește serialul drept ”ficțiunea care acompaniază realitatea ultimelor luni”.

Citește și:

Top 10 filme pe Netflix. Care sunt cele mai urmărite producții

Fanii acestui tip de filme suportă cel mai bine pandemia și chiar sunt cumva pregătiți pentru ea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇