Panica 5G, faza pe aviație: Curse anulate și 1.000 de zboruri riscă să fie afectate zilnic în SUA

Panica 5G, faza pe aviație: Curse anulate și 1.000 de zboruri riscă să fie afectate zilnic în SUA

Mai multe companii aeriene avertizează că au anulat deja sau vor fi nevoite să anuleze zboruri către zeci de aeroporturi din SUA, din cauza incertitudinilor privind interferențele dintre antenele 5G și echipamentele de navigație ale avioanelor. Sau mai exact din cauza unui ordin al autorității americane pentru aviație.

Până acum, Emirates, Air India, All Nipon Airways și Japan Airlines au anunțat că sunt afectate de această problemă, informează CNN, iar numărul lor e posibil să crească. Și Delta Airlines a emis o avertizare în acest sens.

ADVERTISING

Sunt vizate aeroporturi mari, cum ar fi Boston, Chicago O'Hare, Dallas Fort Worth, George Bush Intercontinental din Houston, Miami, Newark, Orlando, San Francisco și Seattle, ba chiar și JFK.

Directorii a zece companii aeriene i-au scris marți lui Joe Biden să amâne din nou punerea în funcțiune a noilor echipamente 5G. Ei estimează că vor fi afectate în fiecare zi circa 1.000 de zboruri din SUA, din cauza interferențelor potențiale cu radioaltimetrele avioanelor, pe care piloții se folosesc pentru aterizarea în condiții de vizibilitate redusă. Sau mai exact din cauza ordinului dat de FAA în acest sens.

ADVERTISING

Pe de altă parte, reprezentanții industriei telecom susțin că aceste temeri sunt nefondate, în condițiile în care alte țări folosesc deja tehnologia 5G fără nicio problemă. Cu toate acestea, companiile de telecomunicații au fost de acord, marți, să amâne din nou implementarea tehnologiei 5G în apropierea unor aeroporturi din SUA, până la clarificarea acestei situații.

Administrația Federală a Aviației din SUA s-a arătat în mod deosebit îngrijorată de potențialele interferențe dintre echipamentele 5G și radioaltimetrele aeronavelor, deși organismele federale de reglementare a industriei telecom au dat asigurări că nu este niciun pericol.

ADVERTISING

Pentru siguranță, FAA le-a ordonat din luna decembrie piloților să nu folosească radioaltimetrele când aterizează în condiții de vizibilitate redusă, fără a oferi la momentul respectiv și o listă clară a aeroporturilor afectate. În aceste condiții, companiile aeriene sunt nevoie să anuleze unele zboruri, pentru a nu-i obliga pe piloți să aterizeze fără ajutorul acestor instrumente de bază.

Companiile de telecomunicații au amânat deja activarea antenelor 5G din apropierea aeroporturilor, la începutul lunii ianuarie, însă antenele ar fi trebuit pornite miercuri, 19 ianuarie. După apelul de ieri, lansarea a fost amânată din nou, pentru a mai liniști spiritele.

În Franța, tehnologia 5G a fost lansată încă din noiembrie 2020, iar în Marea Britanie funcționează cu succes din octombrie 2019, fară a fi raportate până acum interferențe cu sistemele de navigație ale avioanelor sau de orice fel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇