A fost deschis primul laborator 5G din România

A fost deschis primul laborator 5G din România

Orange, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Campus al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB) au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile şi companiile pot să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G.

Grupul Orange a anunţat încă din februarie că deschide nouă laboratoare Orange 5G, în regiuni din Europa în care Grupul Orange este prezent, din care unul în România, prin care firmele şi ceretătorii pot testa utilitatea adusă de tehnologia 5G.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”5G Lab face parte dintr-o iniţiativă internaţională a Orange care îşi propune să sprijine actorii economici şi cercetătorii în descoperirea valorii, utilităţii şi oportunităţilor aduse de 5G în dezvoltarea soluţiilor care vor face diferenţa într-o economie digitală”, a informat Orange Romania.

5G Lab, găzduit în Institutul de Cercetare Campus al UPB, are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator.

Printre ele sunt enumarate 5G Standalone Private Mobile Radio - componenta core a infrastructurii 5G; 5G New Radio - componenta de acces radio a infrastructurii 5G; Componentele de Open RAN şi Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcţionalităţii reţelei radio sau reţelei core şi au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) şi pe interfeţe deschise; Edge Computing - joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanţei dintre utilizatori (aplicaţii) şi servicii (date) şi facilitează garantarea latenţelor şi debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii şi aplicaţii.

”Arhitectura de telecomunicaţii avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.

În prezent, mai multe companii româneşti, startup-uri şi cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G cu focus pe siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, transport fluvial şi maritim coordonat de la distanţă, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0”, mai informează compania.

Pe site-ul laboratorului vor fi deschise mai multe apeluri de identificare de proiecte şi colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă şi de expertiza echipei din laborator. Sunt urmărite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru start-up-uri şi pentru proiecte de cercetare. 

Citește mai multe despre tehnologia 5G:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!