Explozie într-un bloc din Suceava: "Patul s-a rupt în două. Am crezut că vin rușii" UPDATE Primăria plătește cazare sau hotel pentru cei evacuați

Explozie într-un bloc din Suceava: "Patul s-a rupt în două. Am crezut că vin rușii" <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Primăria plătește cazare sau hotel pentru cei evacuați

Trei persoane au fost rănite grav, luni dimineaţă, în urma unei explozii produse într-un bloc din cartierul Burdujeni, din Suceava.

Victimele au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava, leziunile suferite fiind semnificative.

Conform Obiectiv de Suceava, care citează oficiali ai spitalului, o femeie de 60 de ani peste care a căzut un tavan desprins în urma deflagraţiei a suferit o fractură de bazin şi un traumatism toraco-abdominal. 

De asemenea, un bărbat a fost aruncat de la etajul al doilea de suflul exploziei. El are arsuri de gradele 1,2 şi 3 pe aproximativ 80% din suprafaţa corporală, dar şi multiple alte traumatisme. Soţia acestuia are arsuri faciale si la nivelul toracelui posterior.

ADVERTISING

”Am auzit un zgomot infernal. Nu-l pot asocia cu nimic, credeţi-mă. O bubuitură teribilă, am simţit că îmi plesneşte capul. M-am trezit dintr-o dată prinsă ca într-o menghină. Acum îmi dau seama că patul s-a rupt în două şi m-a prins la mijloc ca un sandwich, cu dulapul dărâmat deasupra. Nu puteam să mă mişc, nu puteam să respir… Cu greu mi-am revenit.

Am început să strig după ajutor, pentru că nu mă puteam mişca. Acum îmi dau seama că n-avea cine să vină. Patul s-a făcut bucăţi şi a fost o portiţă de ieşire, m-am târât ca o râmă. Când am ieşit pe hol, am văzut uşa de la intrare în cadă în baie, sufrageria nu mai exista, s-a dus cu totul în jos, nu mai există nimic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am ieşit în pijamale afară. Am crezut că vin ruşii. Sincer, am crezut că ruşii ne bombardează. A fost un zgomot cumplit, un huruit teribil. Am simţit o cumplită panică”, a declarat jurnaliştilor de la Monitorul de Suceava femeia care locuia deasupra apartamentului în care a avut loc explozia.   

explozie-Suceava
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Au fost evacuate şi s-au autoevacuat în jur de 40 de persoane din două scări de bloc.

Explozia s-a soldat cu distrugeri majore, inclusiv a autoturismelor parcate în apropierea blocului. Mai multe apartamente au rămas fără geamuri.

ADVERTISING

Cauza exploziei este în curs de stabilire, a transmis ISU Suceava.

UPDATE Ajutoare de la primărie

Primăria va oferi cazare pentru 28 de familii, dar şi ajutoare financiare pentru toţi cei afectaţi de explozie, a declarat edilul Ion Lungu, după o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Suceava.

Se va asigura cazarea celor 28 de familii de la cele două scări afectate, 16 în apartamentele libere ale primăriei şi celelalte 12 în spaţii închiriate, respectiv apartamente libere din oraş scoase la închiriere sau la hoteluri din zonă.

"S-a decis să acordăm ajutoare financiare de urgenţă persoanelor evacuate sinistrate, pentru nevoi curente, hrană şi îmbrăcăminte, dar şi acordarea de ajutoare financiare de urgenţă proprietarilor de la celelalte blocuri învecinate, care au geamuri sparte la apartamente sau la balcoane.

Vor fi acordate ajutoare financiare de urgenţă inclusiv pentru repararea autoturismelor avariate, a geamurilor sparte sau a cupolelor îndoite în urma exploziei de la blocul respectiv", a spus Lungu.

El a precizat că municipalitatea va asigura costurile cu utilităţile la apartamentele primăriei şi la locuinţele închiriate puse la dispoziţia celor afectaţi de explozie.

În prezent, echipe mixte de la Primărie, Poliţia Locală, Serviciul Protecţie Civilă şi Direcţia de Asistenţă Socială inventariază, la faţa locului, pagubele şi discută despre variantele de cazare cu cetăţenii afectaţi.

Hotărârea CLSU a fost validată, conform legii, şi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇