Taxe pentru parcări vs. parc preluat de la SRI. Băluță și Ciucu și-au promovat în „fermoar” două proiecte. Cum a reacționat USR

Taxe pentru parcări vs. parc preluat de la SRI. Băluță și Ciucu și-au promovat în „fermoar” două proiecte. Cum a reacționat USR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-o ședință extraordinară a Consiliului General pe care a convocat-o pentru luni, 5 decembrie, grupul PSD le-a cerut celorlalți consilieri (din PNL, USR și PMP) să sprijine un proiect care l-ar ajuta pe primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

La schimb, social-democrații s-au oferit să voteze, un proiect de reabilitare de parc pe care și-l dorește primarul liberal de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu. PSD respinsese deja de 3 ori acest proiect.

Grupul PSD a cerut inițial Consiliului General să voteze pentru „ratificarea înființării Direcției pentru Mobilitate Urbană Sector 4”. E o direcție din primăria condusă de Daniel Băluță care se ocupă cu probleme de trafic și cu parcări.

Aceasta a fost înființată pe 30 ianuarie 2018, printr-o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 4.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, înființarea s-a făcut fără o aprobare expresă a Consiliului General. S-a procedat astfel cu toate că la acel moment primar general era Gabriela Firea, colegă de partid cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Iar majoritatea în CGMB era deținută de PSD și ALDE.

ADVERTISING

Consecința: Direcția pentru Mobilitate Urbană Sector 4 nu putea accesa credite bancare. Motivul: băncile considerau că, în absența acordului de la CGMB, înființarea direcției respective era lovită de nulitate absolută.

Astfel, dacă voia să ia credite și să investească, Direcția pentru Mobilitate Urbană Sector 4 avea nevoie să intre în legalitate. Și o putea face doar cu votul CGMB.

Consilieri generali consultați de Spotmedia.ro nu erau însă convinși de legalitatea unui proiect de „ratificare a înființării”. Motivul: Direcția funcționa deja de 4 ani. Iar parte dintre consilieri susțineau că prin votul pentru „ratificarea înființării” riscă să gireze pentru legalitatea a ceea ce s-a întâmplat între timp la Direcție, fără însă să aibă acces la suficiente informații juridice și financiare.

O soluție ar fi fost ca Primăria Sectorului 4 să desființeze Direcția pentru Mobilitate Urbană și să ceară vot pentru reînființarea ei (variantă pentru care, potrivit informațiilor noastre, ar fi votat mai mult de 50+1 dintre consilierii generali în funcție).

ADVERTISING

În timpul ședinței, consilierul general Anca Comănici (PSD) a introdus un amendament prin care s-a eliminat formularea de „ratificare” și s-a prevăzut că „se împuternicește expres Consiliul Local al Sectorului 4 de a institui norme de organizare și funcționare a Direcției pentru Mobilitate Urbană Sector 4” cu privire la parcări.

Consilierul general Nicorel Nicorescu (USR) a declarat că grupul politic pe care îl reprezintă nu este de acord cu acordarea acestor atribuții direcției din Primăria Sectorului 4 și că USR va vota împotriva „ratificării înființării Direcției pentru Mobilitate Urbană Sector 4”. Motivul principal: direcția s-a înființat și a funcționat ilegal și orice ratificare ar fi, la rândul ei, lovită de nulitate.

Amendamentul a fost adoptat fără voturile USR.

Apoi întregul proiect a fost adoptat cu 35 de voturi pentru, 2 abțineri și 15 împotrivă.

ADVERTISING

După ședință, un consilier general al USR i-a felicitat, pe Facebook, pe viceprimarii USR ai Sectorului 6 pentru adoptarea proiectului care va face posibilă amenajarea parcului. În aceeași postare, consilierul general a menționat că viitoare amenajare - posibilă doar că PSD a primit ceva la schimb - nu a fost susținută prin vot de grupul USR din Consiliul General.

De ce contează votul pe proiectul pe care și l-a dorit Daniel Băluță

Acest proiect contează în contextul în care atât Nicușor Dan, cât și coaliția PNL-USR susțin că își doresc strategie unică de parcare, pentru tot Bucureștiul.

Or, dacă sectoarele încep să își adopte singure tarife pentru parcările publice, atunci nu mai poate exista unitate. Oricum, practica Primăriei Sectorului 4 de a amenaja locuri publice de parcare și de a percepe tarif stabilit în regie proprie - de 1 leu sau 2 lei pe oră, în funcție de zonă - pentru ocuparea lor este controversată.

Inițial, viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu a scris pe Facebook că această practică încalcă Regulamentul de Parcare al Municipiul București, adoptat de CGMB. Dar nu a mai revenit cu detalii.

Nicușor Dan a susținut, în prima parte a mandatului, că vrea să se ocupe de probleme de sistem ale Capitalei, nu de chestiuni care privesc „un bulevard”, cum ar fi amenajarea de locuri de parcare cu taxă de care s-a ocupat Sectorul 4.

În realitate, însă, Sectorul 4 a amenajata deja, pe mai multe bulevarde, peste 2.400 de locuri de parcare pe care le taxează cu ora.

Iar potrivit anexei 3 a Hotărârii de Consiliu Local Sector 4 nr. 8/31.01.2022, Sectorul 4 are dreptul să administreze și să taxeze locuri publice de parcare.

Un nou „fermoar” Daniel Băluță – Ciprian Ciucu, dus la bun sfârșit

La schimb pentru „ratificarea înființării Direcției pentru Mobilitate urbană Sector 4”, grupul PSD a pus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi un proiect prin care Primăria Municipiului București poate cere de la SRI 1,4 ha din Parcul Grozăvești (care momentan se află în mizerie).

Suprafața ar urma să fie amenajată ca parc viabil de Primăria Sectorului 6, condusă de Cirpian Ciucu (PNL).

Grupul PSD a refuzat anterior, de 3 ori, să voteze acest proiect. La solicitarea Spotmedia.ro, liderul grupului, consilierul general Aurelian Bădulescu, a susținut că social-democrații nu doreau să voteze fără o consultare publică, din care să reiasă că oamenii vor parc pe acea suprafață de teren.

Astăzi - deși din informațiile Spotmedia.ro nu s-a făcut consultare publică - grupul PSD a votat proiectul prin care CGMB va solicita suprafață de parc de la SRI.

În consecință, proiectul a trecut cu 52 de voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Dacă SRI cedează terenul, primăria condusă de Ciprian Ciucu îl va putea amenaja.

Cum funcționează „fermoarul”

Tehnica de a alterna proiectele pe ordinea de zi se numește „fermoar”. Din cauză că nu au încredere deplină una în cealaltă, taberele politice (în cazul nostru PSD și PNL) își intercalează proiectele pe ordinea de zi, asemeni zalelor unui fermoar. Când un proiect propus de PSD trece cu voturile PNL, automat social-democrații vor vota pentru adoptarea următorului proiect (sau a următoarei zale din fermoar).

Când una dintre tabere nu votează un proiect, „fermoarul” se strică, și nici tabăra politică adversă nu mai votează pentru proiectele adversarilor. În cazul ședinței de luni, 5 decembrie, „fermoarul” e scurt și are doar 2 zale.

Pe 26 noiembrie 2021, însă, în ședința Consiliului General s-au aflat mai multe proiecte „în fermoar” ale grupurile PSD și PNL, care urmau să fie adoptate tot de primarii Daniel Băluță și Ciprian Ciucu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇