Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de Conturi. Un singur parlamentar s-a abținut

Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de Conturi. Un singur parlamentar s-a abținut

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

Hotărârea de revocare a lui Niculae Bădălău a fost adoptată cu 308 de voturi „pentru” şi o singură abţinere. Anterior, comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe ale Camerei şi Senatului au avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, revocarea acestuia din funcţie.

„Reputația dlui Bădălău Niculae - vicepreședinte al Autorității de Audit este iremediabil afectată și nu mai îndeplinește condițiile prevăzute dla art. 50, alin 1 din Legea 94/1992. În consecință, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerelor reunite revocarea dlui Bădălău Niculae din funcția de consilier de conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit”, potrivit raportului comisiilor de Buget din Camera Deputaților și Senat.

ADVERTISING

USR și PSD au cerut demararea procedurii de revocare.

Acuzațiile DNA

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână. Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea DNA de arestare preventivă, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA îl acuză pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.

„În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. 

ADVERTISING

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat  (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă .

ADVERTISING

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇