Explicație incredibilă din China pentru pretențiile asupra Taiwanului. Internetul a explodat de glume

Explicație incredibilă din China pentru pretențiile asupra Taiwanului. Internetul a explodat de glume

O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, era luni ţinta unei avalanşe de ironii online, după ce a postat pe Twitter un mesaj în care justifică apartenenţa Taiwanului la China prin numărul mare de restaurante chinezeşti de pe insulă.

„Baidu Maps (una dintre principalele aplicaţii de gen din China, n.red.) arată că la Taipei există 38 de restaurante de găluște Shandong şi 67 de restaurante de tăiţei Shanxi. Papilele gustative nu mint: #Taïwanul a făcut întotdeauna parte din China. Copilul de mult pierdut va ajunge înapoi acasă”, a scris duminică pe Twitter Hua Chunying.

China consideră Taiwanul - o insulă cu aproximativ 23 de milioane de locuitori - drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului de la sfârşitul Războiului Civil chinez (1949).

Argumentul lui Hua Chunying cu privire la suveranitatea Chinei în Taiwan îi face să râdă pe mulţi internauți.

„Sunt peste 100 de restaurante de ramen la Taipei, deci Taiwanul face parte clar din Japonia”, scrie pe Twitter unul dintr ei, răspunzându-i purtătoarei de cuvânt.

„Google Maps arată că sunt 17 McDonald's, 18 KFC, 19 Burger King şi 19 Starbucks la Beijing. Papilele nu mint. #China a făcut întotdeauna parte din America”, scrie ironic altul, reluând formularea lui Hua Chunying.

Ceva mai specifică este jurnalista Morgan Ortagus, care a fost anterior purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Sunt peste 8.500 de restaurante KFC în China. Papilele nu mint. China a fost mereu parte din Kentucky”.

Hua Chunying, cunoscută prin declaraţiile sale - uneori aprige şi nu întotdeauna diplomatice -, este foarte activă pe Twitter, rețea care este blocată în China pentru populație.

La fel ca ea, numeroşi diplomaţi chinezi au luat reţeaua de socializare cu asalt, în ultimii ani, pentru a apăra, uneori cu vehemenţă şi controversă, poziţia Guvernului chinez.

Una dintre figurile acestei generaţii de diplomaţi fără complexe este Zhao Lijian, alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

La începutul pandemiei Covid-19, Zhao Lijian a provocat o polemică aprinsă după ce a sugerat că atleţi militari americani ar fi putut să aducă boala Covid-19 în China în timpul unei competiţii sportive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇