Reportaj foto & video Prima zi de evacuare a magazinelor de la metrou s-a lăsat cu circ şi cordoane de poliţie. Buticarii au strigat ore în şir la primarul Radu Mihaiu

Reportaj foto & video Prima zi de evacuare a magazinelor de la metrou s-a lăsat cu circ şi cordoane de poliţie. Buticarii au strigat ore în şir la primarul Radu Mihaiu

Mai mulți oameni care închiriază magazine în stația de metrou Ștefan cel Mare din Bucureşti au făcut scandal, miercuri, atunci când primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a venit să asiste la demolarea construcțiilor ilegale.

Ore întregi, comercianţii s-au plâns că acţiunea de evacuare este ilegală, strigând diverse sloganuri (gen „La puşcărie!”) şi vociferând.

Edilul a chemat forţele de ordine, care au format un cordon protector în jurul celor care demolau chioşcurile.

Corespondentul SpotMedia.ro a transmis de la fața locului detalii despre ce s-a întâmplat:

- Radu Mihaiu a scris și pe Facebook despre situația de la stația de metrou Ștefan cel Mare.
2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

"Aplicăm Legea, sfidată și băgată sub preș de prea mult timp de către "intangibilii' vechiului sistem. Administrația Domeniului Public și Poliția Locală din Sectorul 2 coordonează acțiunea de la metrou. Chioșcuri construite fără autorizație, ce pun în pericol siguranța călătorilor și care funcționează pe baza unui contract expirat de 2 ani. Pentru orice om de bună credință astfel de lucruri sunt inadmisibile, dar posibile de ani de zile pentru 'șmecherii' vechiului sistem.

Șmecheri ce tratează metroul bucureștean drept proprietatea lor privată. Șmecheri ce se cred 'stat in stat' și de neatins. Toți suferim din cauza lor - călătorii care sunt puși în pericol, instituțiile țării care sunt vidate astfel de autoritate și sens, DAR cel mai mult suferă niște oameni care nu aveau de unde să știe că cei care i-au adus acolo au făcut-o fără niciun drept", a scris Radu Mihaiu pe Facebook.

El a spus că unii comercianți au înteles situația și că cei care au făcut scandal sunt lideri sindicali.

"Am discutat cu acești comercianți. Nu meritau să fie puși în această situație. Deși nu le-a convenit că li s-a întrerupt activitatea, majoritatea au înțeles. Îi ajutăm să își strângă marfa. Îi ajutăm să își transporte bunurile oriunde au nevoie. Căutăm alternative pentru ei.

Cei care nu au înțeles deloc și sunt în continuare foarte vocali sunt fix cei care au creat problema - liderii sindicali care luau caimacul afacerii ilegale. Și care acum se chinuie din răsputeri să blocheze acțiunea. Aceiași oameni care acum puțin timp au blocat metroul pentru aceste afaceri fără drept", a punctat el.

- La rândul său, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou va începe vineri sau, cel târziu, săptămâna viitoareîn sectorul său.
- Iată imagini din timpul discuțiilor dintre primarul Mihaiu și comercianți:
Foto: Alex Nistor/SpotMedia.ro
Foto: Alex Nistor/SpotMedia.ro
Foto: Alex Nistor/SpotMedia.ro
Foto: Alex Nistor/SpotMedia.ro
Video:SpotMedia.ro
- Comercianții prezenți au strigat către primarul Mihaiu: "La pușcărie, la pușcărie" și "Hoții", numindu-l pe edil "criminal economic".
Video: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Video: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
- Directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, a luat o rangă și a început să dărâme un magazin, în timp ce oamenii strigau că este ilegal să facă asta.
Foto: Inquam Photos / George Calin
- În staţia de metrou au ajuns mai mulți polițiști şi jandarmi.

Comercianţii evacuaţi continuă șă țipe la primarul Mihaiu și să îi ceară să dărâme el personal magazinele, "dacă are curaj".

Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
- Ion Rădoi, liderul sindical de la metroul bucureştean, susține că peste 1.600 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă în urma acțiunii de demolare a spațiilor comerciale aflate în subteran.

Rădoi spune că primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, va răspunde în fața legii după ce miercuri dimineață a început evacuarea și demolarea magazinelor de la stația Ștefan cel Mare.

”Omul în necunoștință de cauză o să răspundă în fața legii. Avem avizul de la metrou, de la ISU, dar nu există autorizație la nivel de metrou de 42 de ani. Asta e altceva. Va răspunde pentru asta. În total sunt vreo 1.600 de persoane (care își vor pierde locurile de muncă - n.red”, a declarat Ion Rădoi, la Realitatea Tv.

Sindicalistul Rădoi îl amenință pe primarul Mihaiu că va răspunde în fața legii, după ce a început să demoleze magazinele de la metrou

- Iată câteva exemple ale discuțiilor de dimineaţă dintre comercianţi si edilul Mihaiu:

-Am un copil cu probleme de sănătate. Nu am făcut nimic rău. Sunt operată de o lună de zile. Nu ne-am bătut joc de nimeni. Am plătit la stat nici nu vă pot spune ce sumă.

-Îmi pare rau pentru dvs. Ati fost induși în eroare.

-Nu vă bateți joc, vă rog!

Iată o altă discuție dintre primar și o femeie care are magazin la stația de metrou:

-Când ați trimis somația? Noi nu am reușit să dovedim că suntem legali. Alți primari nu fac ce faceți dvs. Dați un exemplu de un alt primar care face așa ceva. Trebuia să aștepți 72 de ore. Unde este executorul judecatoresc?

-Nu este nevoie de executor.

-Cum să nu aveți nevoie?

-Metrorex a renunțat la cele 72 de ore. Nu aveți bază legală pentru a previnde.

-Nu aveți bază legală pentru dărâmarea acestor magazine. Știți că nu aveți voie să intrați fără poliția metroului aici? Respectați justiția română. Primăria Sectorului 2 va răspunde pentru abuzurile făcute.

-Este o construcție ilegală. Nu aveți acte.

Unul dintre oameni l-a întrebat pe primar dacă a discutat cu Metrorex să explice dacă până acum a încasat bani ilegal.

La fața locului a venit și un cetăţean care vorbea stâlcit limba română: "26 de ani unde ai fost? După 27 de ani eu ce face? Angajat la mine la primărie? Asta este politic".

Apoi, în discuție a intervenit o femeie destul de nevoasă:

-Nicio stație din București nu are autorizație ISU. Cum pretindeți de la noi? De ce nu are stația? Că oamenii circulă prin stație.

-Din cauza acestor construcții.

-Nu există. Rușineeeee. Nu îți este rușine? Cum te cheamă pe tine? De ce nu vine primarul aici?

-Eu sunt primarul.

-Aaaa mai sunteți și primar?

Video: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Video: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro
Video: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro

Azi dimineaţă a început demolarea magazinelor

Amintim că miercuri dimineață a început evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului. Prima stație vizată este Ştefan cel Mare, unde sunt șase magazine.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!