Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid. 

La data faptei, Manda era președinte al organizației județene PSD Dolj, se arată în comunicatul procurorilor.

De asemenea, a mai fost trimis în judecată și Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj. El este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Manda a obținut sprijin electoral de la beneficiarii de ajutor social

Așadar, Manda ar fi intervenit, în 5 iunie 2015, pe lângă Simcelescu, pe care procurorii îl descriu ca ”simpatizant și militant al aceluiași partid”, deci PSD.

ADVERTISING

Cu această ocazie, Manda ”și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”.

Europarlamentarul PSD a vrut astfel să obțină pentru el, partid și primarul din Bratovoești sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social din această comună.

Față de aceștia, ”AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și asta în condițiile în care, în urma unor controale anterioare, s-a descoperit că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat.

Simcelescu le-a șters datoriile

Prin urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent le-a transmis persoanelor respective că trebuie să restituie în cel mai scurt timp banii.

Dar Simcelescu le-a șters datoriile celor aproape 60 de persoane care primeau ajutor social.

”În acest context, în urma discuției purtate în data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 5-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale”.

ADVERTISING

Prejudiciul, adică banii care nu au fost recuperați nici până acum de la beneficiari, este de 315.850 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție, întrucât Manda este europarlamentar.

Primarul și-a recunoscut vina

De menționat este că Marin Ion, primarul de atunci din Bratovoești, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. 

El a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare. În plus, doi ani nu mai poate ocupa o funcție publică.

El a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
  • fals intelectual în formă continuată.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇