Elveția ar putea fi forțată să iasă din zona Schengen. Referendum pentru bani la Frontex şi taxa Netflix

Elveția ar putea fi forțată să iasă din zona Schengen. Referendum pentru bani la Frontex şi taxa Netflix

Elvețienii vor merge duminică la vot pentru a decide dacă platformele internaționale de streaming (ca Netflix) ar trebui să sprijine regizorii din țară şi dacă sunt de acord să cheltuiască mai mulţi bani pentru agenţia europeană de securitate a frontierei Frontex, în cadrul unui referendum care va testa legăturile cu Uniunea Europeană.

Mai exact, alegătorii vor spune dacă serviciile internaționale de streaming trebuie să investească 4% din veniturile pe care le obțin în Elveția în producția de filme locale, așa cum fac acum radiodifuzorii interni, potrivit Reuters.

ADVERTISING

În plus, 30% din conținutul serviciilor de streaming ar trebui să fie format din filme sau seriale produse în Europa.

Contestatarii spun că legea filmului, numită ”Lex Netflix”, susținută de Guvern și Parlament, ar putea reduce oferta de conținut global și ar putea face ca deținătorii de servicii de streaming să crească prețurile.

„Avem cel mai mare respect pentru luarea deciziilor democratice a poporului elvețian și vom aștepta rezultatul referendumului”, a declarat un purtător de cuvânt al Netflix.

ADVERTISING

De asemenea, dacă alegătorii vor fi de acord să sporească contribuția elvețiană pentru extinderea Frontex, elvețienii ar plăti 61 de milioane de franci elvețieni (61,5 milioane de dolari) pe an până în 2027, față de 24 de milioane în 2021, estimează Guvernul.

Dacă măsura eșuează, Elveția ar putea fi forțată să iasă din zona Schengen, formată din 26 de membri, și din sistemul Dublin de coordonare a cererilor de azil.

"Aș regreta foarte mult decizia Elveției de a părăsi Schengen. Dar apartenența la Schengen se bazează pe un acord internațional. Și dacă Elveția decide să nu-și respecte obligațiile în temeiul acestui acord, trebuie să existe consecințe", a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

ADVERTISING

Un sondaj gfs.bern a arătat 69% dintre elevețieni sunt în favoarea finanțării Frontex și 25% împotrivă. Legea filmului are sprijinul a 56% dintre cetățeni, în timp ce 41% sunt împotrivă.

Sondajul efectuat pe 6.315 alegători eligibili la sfârșitul lunii aprilie a avut o marjă de eroare de 2,8 puncte procentuale.

Alegătorii vor decide, de asemenea, în cadrul referendumului, dacă vor facilita recoltarea de organe pentru transplanturi, lucru care, este de asemenea, de așteptat să treacă la vot.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇