Echipajul SpaceX Polaris Dawn s-a întors acasă după o misiune istorică (Video)

Echipajul SpaceX Polaris Dawn s-a întors acasă după o misiune istorică (Video)

Prima ieșire privată în spațiu din istorie s-a încheiat cu bine. Echipajul Polaris Dawn al SpaceX s-a întors acasă, încheind o misiune de cinci zile pe orbită și aterizând în Golful Mexic.

Capsula Crew Dragon, care transporta patru astronauţi, a aterizat în largul coastei Dry Tortugas, Florida, duminică la ora 3:37 a.m. ET, relatează CNN.

Misiunea Polaris Dawn a ieșit în spațiu joi dimineața și a intrat în istorie fiind prima misiune de acest gen finanţată şi operată privat. De asemenea, a marcat și cea mai îndepărtată distanţă la care s-au aventurat oamenii de la încheierea programului american Apollo în 1972.

Întoarcerea pe Pământ este una dintre cele mai periculoase etape ale oricărei misiuni spaţiale.

ADVERTISING

Capsula Crew Dragon a atins temperaturi extrem de ridicate - de până la 1.900 de grade Celsius (3.500 de grade Fahrenheit) - din cauza presiunii şi a frecării cauzate de impactul cu aerul în timp ce încă se deplasa cu aproximativ 27.000 de kilometri pe oră.

Ajunsă în ocean, nava spaţială plutește pentru scurt timp, în timp ce echipele de salvare care aşteaptă în apropiere se pregătesc să o scoată şi să o urce pe o barcă specială, denumită „cuibul dragonului”. Acolo au loc ultimele verificări de siguranţă înainte ca echipajul să poată ieși din capsulă.

Din echipajul Polaris Dawn au făcut parte Jared Isaacman, directorul general miliardar al companiei financiare Shift4 Payments, Scott „Kidd” Poteet, prietenul apropiat al miliardarului, fost pilot al US Air Force și inginerii de operaţiuni ai SpaceX Anna Menon şi Sarah Gillis.

ADVERTISING

Aceasta a fost cea de-a cincea misiune privată a capsulei Crew Dragon - şi cea mai riscantă - de până acum. Nava spaţială s-a așezat pe o orbită eliptică, trecând şi foarte aproape de Pământ, la 190 km, cât şi la 1.400 km, cea mai îndepărtată distanţă la care s-au aventurat oamenii de la încheierea programului american Apollo în 1972.

ADVERTISING

Doar astronauţii guvernamentali bine pregătiţi şi bine finanţaţi au efectuat ieşiri în spaţiu până acum. De la crearea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în 2000, au fost efectuate aproximativ 270 de ieşiri în spaţiu, iar astronauţii chinezi de pe staţia spaţială Tiangong din Beijing au efectuat 16.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇