Supremația SUA în spațiu este serios amenințată: ”China avansează cu o viteză uluitoare”

Supremația SUA în spațiu este serios amenințată: ”China avansează cu o viteză uluitoare”

China amenință tot mai serios supremația Statelor Unite în spațiu și în materie de tehnologie spațială, avertizează oficiali americani.

Poziția de lider a SUA, stabilită categoric în 1969, când misiunea Apollo 11 a NASA a pus primul om pe suprafața Lunii, i-a adus armatei americane avantaje substanțiale, înlesnind capacități inegalabile privind colectarea de informații și comunicațiile, notează publicația Space.com.

Lucrurile s-ar putea schimba însă în perioada următoare.

”Sincer, China avansează cu o viteză uluitoare. Din 2018, China și-a triplat numărul de sateliți de informații, supraveghere și recunoaștere plasați pe orbită. Și, cu aceste sisteme, au construit o rețea de distrugere deasupra Oceanului Pacific pentru a găsi, fixa, urmări și, da, viza capacitățile militare ale Statelor Unite și ale aliaților lor", a declarat generalul Stephen Whiting, șeful Comandamentului Spațial al SUA, în timpul unei discuții la Simpozionul Spațial 39.

ADVERTISING

Potrivit Corpului de Marină al SUA, o ”rețea de distrugere” este o rețea dinamică, care integrează perfect capacitățile de informații și de război în diferite domenii, inclusiv terestru, maritim, aerian, spațial și cibernetic.

De asemenea, China a dezvoltat inclusiv arme antisatelit (ASAT), o tehnologie pe care a demonstrat-o încă din ianuarie 2007, când și-a distrus cu o rachetă un satelit meteo dezafectat, generând mii de fragmente de deșeuri spațiale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel de activități arată că China tratează acum spațiul ca pe un domeniu al luptei armate, potrivit lui Whiting. El a adăugat că aceleași lucru face și Rusia, care a efectuat recent teste ASAT și și-a dezvoltat în ultimii ani într-un mod agresiv arhitectura orbitală, dublându-și numărul total de sateliți activi din 2018.

Guvernul american este conștient de aceste evoluții, arată sursa citată.

"Ne aflăm într-un moment crucial al istoriei. Pentru prima dată în ultimele decenii, poziția de lider a SUA în domeniul spațiului și al tehnologiei spațiale este contestată. Rivalii noștri caută în mod activ modalități de a amenința capacitățile noastre, iar noi vedem acest lucru în fiecare zi", a declarat Troy Meink, director adjunct principal al Biroului Național de Recunoaștere, care construiește și operează flota de sateliți de spionaj a Statelor Unite, în timpul unei alte discuții susținute în cadrul simpozionului.

ADVERTISING

Meink și Whiting subliniază că Statele Unite trebuie să acționeze, dacă vor să contracareze această amenințare. O măsură necesară este, de exemplu, dezvoltarea sateliților de recunoaștere ai țării, atât numeric, cât și în ceea ce priveste agilitatea și rezistența lor.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇