Zi istorică: SpaceX a reușit prima ieșire în spațiu a unor turiști (Video)

Zi istorică: SpaceX a reușit prima ieșire în spațiu a unor turiști (Video)

SpaceX a realizat prima misiune de ieșire în spațiu a unor turiști care nu sunt astronauți profesioniști. Doi membri ai echipajului capsulei Dragon au stat în spațiu, timp de zece minute fiecare, la circa 700 km deasupra Pământului.

Misiunea „Polaris Dawn” a fost lansată la iniţiativa miliardarului Jared Isaacman (41 de ani), unul dintre cei doi pasageri care s-au aventurat în afara navei spaţiale, relatează The Guardian.

Trapa capsulei a fost deschisă în jurul orei 13:50 - ora României, iar Jared Isaacman a ieșit în spațiu, unde a stat aproape zece minute. Acesta a testat mobilitatea costumului spațial alb, cu aspect futurist, conceput de compania lui Elon Musk. "Avem fiecare atâta treabă de făcut pe Pământ, dar de aici pare o lume atât de perfectă", a spus el.

ADVERTISING

Isaacman a fost urmat de Sarah Gillis, inginer la SpaceX.

Cei doi au folosit o structură numită Skywalker, plasată în partea din faţă a capsulei şi formată din bare, pentru a se agăţa şi a efectua mişcări.

Ieșirea în spațiu a avut loc în timp ce capsula zbura între Australia și Antarctica, la 700 km deasupra Pământului. Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se află la o altitudine de aproximativ 400 km.

Ceilalţi doi membri ai echipajului, pilotul Scott Poteet şi colega Anna Menon, angajată SpaceX, au rămas la bordul capsulei Dragon pentru a se asigura că totul decurge conform planului.

ADVERTISING

Întrucât nava spaţială nu este echipată cu o cameră de decompresie, întregul echipaj a fost expus vidului din spaţiu după deschiderea trapei. Costumele spațiale, conectate prin cordoane la nava spaţială alimentarea cu oxigen, sunt încă în faza incipientă de dezvoltare, iar ieșirea din spațiu de joi a fost doar un test, notează CNN.

Misiunea "Polaris Dawn" a fost lansată în urmă cu două zile și va mai dura încă trei, timp în care echipajul va continua aproape 40 de experimente și să se bucure de un răsărit și un apus la fiecare 106 minute, după cum a spus miercuri Anna Menon.

ADVERTISING

Revenirea pe Pământ ar putea avea loc în primele ore ale zilei de duminică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇