Dunărea a scăzut la un nivel critic, navigația la Calafat a devenit aproape imposibilă

Dunărea a scăzut la un nivel critic, navigația la Calafat a devenit aproape imposibilă

Seceta cu care se confruntă România a făcut ca nivelul Dunării să scadă alarmant. În doar 24 de ore, în dreptul localității Corabia, din județul Olt, apa a scăzut cu 17 centimetri.

La Calafat, navigația a devenit, practic, imposibilă. În acest moment, doar porțiunea din Bulgaria mai poate fi folosită de navigatori.

Mihai Palască, director tehnic Administrația Bazinală de Apă Jiu, a declarat pentru Digi 24 că debitul Dunării la intrarea în țară este sub media multianuală a lunii iulie.

„Debitul Dunării la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, a fost staționar, la valoarea de 2.800 de metri cubi pe secundă, situându-se astfel sub media multianuală a lunii iulie, care este de 5.350 de metri cubi pe secundă. Debitul Dunării în aval de Porțile de Fier a fost în scădere la Gruia și la Calafat”, a spus Mihai Palască.

ADVERTISING

România este grav afectată de secetă și în multe localități deja autoritățile au decis raționalizarea apei, având în vedere că situația nu se va schimba curând, ba chiar se va înrăutăți.

Apele Române au transmis recent un apel general la populație, arătând că deja 115 localități din 7 județe sunt afectate de secetă, fiind activat „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare”, ceea ce înseamnă ca apa potabilă să fie folosită exclusiv pentru uz menajer.

Potrivit ministrului Mediului, 70% din țară e afectată de secetă, iar consumul de apă a crescut și de 10 ori.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇