Drumul spre Vârful Moldoveanu, distrus de o viitură. Turiști rămași blocați. Salvamontiștii cer evitarea zonei UPDATE

Drumul spre Vârful Moldoveanu, distrus de o viitură. Turiști rămași blocați. Salvamontiștii cer evitarea zonei <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Drumul prin care se face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost distrus de o viitură, iar mai mulți turiști au rămas blocați în zona superioară. Salvamontiștii cer cu insistență evitarea zonei.

UPDATE 1: Un număr de 17 turişti aflaţi pe munte – unii cu cortul, alţii în drumeţie – şi care rămăseseră blocaţi au fost coborâţi duminică după-amiază. „17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Argeş şi sunt transportate la Curtea de Argeş. După care microbuzul va reveni în zonă pentru un nou transport de persoane. Nu este nimeni rănit!”, a anunțat prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu. De asemenea, autoturismele blocate nu au fost avariate sau afectate de aluviuni. 

ADVERTISING

UPDATE 2: Ulterior, alţi 33 de turişti au fost evacuaţi, cu două microbuze. O femeie de 39 de ani a fost transportată la spital cu suspiciuni de fracturi, după ce a căzut într-un canal.

UPDATE 3: În total, 76 de turişti au fost coborâţi dinspre Vârful Moldoveanu, în cursul zilei de duminică. Doi dintre turiştii evacuaţi sunt polonezi. 

Știrea inițială:

„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt, la 5 km în amonte de confluenţa cu Zarna. Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, au transmis, duminică dimineaţă, reprezentanţii Salvamont Argeş.

Publicată de Salvamont Argeș pe Sâmbătă, 17 august 2024

Împreuna cu alte forțe vom încerca să evacuăm oamenii care sunt în partea superioară a drumului, precizează salvamontiștii.

ADVERTISING

Nu este clar câți turiști au rămas blocați. Deoarece drumul este distrus, turiștii vor fi evacuați pe cale terestră, iar mașinile vor rămâne pe munte.

În zonă vor fi duse și utilaje pentru a reface drumul.

Publicată de Salvamont Argeș pe Sâmbătă, 17 august 2024

Salvatorii cer insistent turiștilor să evite zona și să se informeze înainte de a porni în drumeții asupra condițiilor meteorologice.

„Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, au transmis reprezentanţii Salvamont Argeş.

„Recomandăm celor care aveau planificate drumeţii montane spre Vârful Moldoveanu să aleagă alte trasee, din cauza faptului că drumul Valea Rea-Stâna lui Burnei este deteriorat în mai multe locuri, dar şi să se informeze asupra condiţiilor meteo înainte de a porni la drum”, au informat și oficiali ai Jandarmeriei Argeş.

Publicată de Salvamont Argeș pe Sâmbătă, 17 august 2024

Pompieri de la ISU Argeş au ajuns în zonă și fac verificări în zona afectată de furtună.

ADVERTISING

„În urma codului galben de fenomene meteorologice periculoase, în comuna Nucşoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, s-au produs aluviuni şi s-au rupt copaci şi un drum forestier. Astfel, în această dimineaţă, un echipaj de pompieri a început deplasarea în zona respectivă pentru verificarea situaţiei”, a transmis ISU Argeş.

De asemenea, patrule ale Jandarmeriei se află în zonă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇