Drama neștiută de pe frontul din estul Ucrainei - investigație BBC

Drama neștiută de pe frontul din estul Ucrainei - investigație BBC

Războiul din estul Ucrainei a făcut până acum peste 4.600 de morți și 10.000 de răniți în rândul trupelor regimului de la Kiev, care se luptă din 2014 cu separatiștii proruși din Donbas. Există însă și un alt bilanț dureros pentru armata Ucrainei, trecut sub tăcere, al celor care și-au pus capăt zilelor, din cauza ororilor suportate pe linia frontului.

Numărul exact al celor care s-au sinucis este greu de stabilit, din mai multe cauze, însă cel mai probabil peste 1.000 de militari ucraineni și-au luat singuri viața, în urma acestui conflict, arată o investigație publicată de BBC.

ADVERTISING

Șeful procuraturii militare din Ucraina, Anatoli Matios, susținea în 2018 că 554 de militari activi s-au sinucis doar în primii patru ani de război. Cifrele nu au fost confirmate de Ministerul Apărării de la Kiev, însă războiul se desfășoară deja de 8 ani. Iar bilanțul se referă doar la cei de pe front, nu și la veteranii care și-au luat zilele după ce s-au întors, din cauza stresului post traumatic.

O altă relatare neconfirmată, tot din 2018, arăta că numărul total al sinuciderilor ar fi de peste 1.000.

ADVERTISING

La solicitarea BBC, un răspuns oficial de la Kiev arată că au fost înregistrate până acum circa 700 de sinucideri în rândurile veteranilor conflictului din Donbas. Autoritățile spun că este greu de stabilit statutul celor decedați și cauza morții, motiv pentru care nu pot oferi cifre exacte.

Alte surse din Ucraina spun că probabil abia după finalul războiului se va face lumină, iar până atunci sinuciderile rămân trecute sub tăcere, pentru că armata nu vrea să fie afectat și mai mult moralul soldaților.

ADVERTISING

Un alt motiv ar fi acela că sinuciderea este considerată un păcat de către Biserica Ortodoxă, așa că nici familiile celor decedați nu vor să vorbească despre asta.

Dramele celor care s-au sinucis în urma acestui conflict încă nestins se desfășoară în tăcere și continuă să afecteze mii și mii de vieți. Familiile celor care nu au murit în luptă nu primesc nici pensia de urmaș. Despre cei dispăruți, îngropați fără slujbă, nici nu se mai pomenește - orfanii lor ar fi ostracizați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇