Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a fost pe linia frontului din Ucraina (Foto)

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a fost pe linia frontului din Ucraina (Foto)

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a vizitat marţi linia frontului din Ucraina, unde se confruntă forţele guvernamentale cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas din estul ţării.

Echipată cu cască şi vestă antiglonţ, şefa diplomaţiei germane (foto centru, în negru) a ascultat explicaţiile comandantului ucrainean privind situaţia militară actuală, relatează dpa.

Ea a declarat că doreşte să evalueze şi situaţia umanitară din zonă.

Baerbock ar fi trebuit să fie însoţită pe front şi de ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, aminteşte dpa. Acesta şi-a anulat însă programul respectiv pentru a-l însoţi pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în vizitele făcute luni şi marţi la Moscova, respectiv la Kiev.

ADVERTISING

Luni, când a discutat la Kiev cu omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba, Baerbock a arătat că prin vizita pe front doreşte să trimită "un semnal clar: noi, europenii, nu ne vom face că nu vedem. Nu îi vom uita pe cei ale căror vieţi sunt afectate de acest conflict. Şi suntem de partea Ucrainei".

Planul de pace negociat la Minsk cu ajutorul Germaniei şi Franţei este în prezent blocat, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de încălcarea acordurilor respective.

Conform estimărilor ONU, în conflictul din Donbas şi-au pierdut viaţa, din 2014 până acum, peste 14.000 de oameni.

ADVERTISING

Baerbock mai are pe agendă, marţi, o întâlnire cu membri ai Misiunii Speciale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru Monitorizare în Ucraina, la care participă 44 de ţări şi în care Germania are peste 40 de reprezentanţi.

În programul zilei este prevăzută şi o întrevedere într-o suburbie a oraşului-port Mariupol de pe coasta Mării Azov.

Baerbock se va întâlni cu personal al organizaţiei neguvernamentale Berehinia (Îngerul păzitor), care oferă asistenţă juridică şi psihologică sutelor de refugiate şi femeilor care trăiesc din 2015 în apropierea liniei de contact între forţele ucrainene şi cele pro-ruse.

ADVERTISING

Ministrul german va vizita la Mariupol şi o staţie de pompare a apei, construită cu sprijin din partea ţării sale. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇