Directorul adjunct al ASSMB și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți de DNA

Directorul adjunct al ASSMB și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți de DNA

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) Cristian Plută şi managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, anunţă marţi DNA.

Măsura vine după ce luni dimineață au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la ASSMB, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi numirea unor persoane în funcţii de conducere la spitale din Capitală.

Cristian Plută este acuzat de luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. George - Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită și delapidare, precizează DNA într-un comunicat.

ADVERTISING

Au mai fost reținuți administratorul unei firme, pentru dare de mită, și o persoană fizică acuzată de instigare la dare de mită și complicitate la dare de mită.

Şpagă pentru postul de la Colentina

Potrivit DNA, la data de 19 iunie 2023, Cristian Plută ar fi primit de la George Mirel Cristescu 20.000 de euro ca să îl sprijine pentru a ocupa funcția de manager al Spitalului Colentina din București.

„Negocierile” au fost intermediate de un complice, respectiv persoana fizică nenumită, reținută în dosar.

ADVERTISING

Totodată, în perioada 28 august – 3 septembrie 2023, Cristian Plută ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la un om de afaceri, suma de 306.439 de lei, ce reprezenta 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord-cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor.

Şi-a luat telefoane şi ceasuri

De asemenea, după numirea în funcția de manager al Spitalului Colentina, pe 23 iunie 2023, Cristescu a prelungit un contract al instituției (72 de abonamente de telefonie pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 de euro fără TVA.

ADVERTISING

Cu acești bani, el a achiziționat trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-a însușit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇