Patronii stației GPL din Crevedia au fost reținuți marți seara de procurori. Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii săptămâna trecută, soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.
Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.
„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal)”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Conform acestuia, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Din cercetările efectuate până în prezent reiese că, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, „în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (...), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița”.
Conform procurorilor, acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18:40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.
Procurorii susțin că în acest caz s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.
Avocații acuză procurorii că fac spectacol
Avocatul asociaţilor firmei care deţinea staţia GPL de la Crevedia, Florin Cojocaru, a declarat, marţi seară, că niciunul dintre clienţii săi nu a dat declaraţii în cadrul audierilor, deoarece nu au nicio informaţie în dosar. Acesta a precizat că oamenii din Crevedia, afectaţi de explozii, vor fi despăgubiţi.
„De la Parchet nu ne-a sunat nimeni, de la organele de cercetare penală nu ne-a sunat nimeni şi eram aşteptaţi jos. Când am coborât am fost sunaţi de jurnalişti să întrebe dacă nu mai ajungem la Parchet. Ne-am consultat cu toţii telefoanele mobile şi nu aveam niciun apel ratat de la Parchet, nu aveam nici vreun e-mail cu vreo citaţie. S-a dorit acest scenariu extraordinar care a fost pus în operă ca, în loc să venim la un simplu telefon, a trebuit să aflăm noi cei din urmă, după ce am fost luaţi din stradă”, a acuzat, marţi seară, avocatul Florin Cojocaru, după ce clienţii săi au fost reţinuţi.
Acesta a menţionat că oamenii din Crevedia afectaţi de explozii vor fi despăgubiţi.
„Un mesaj acum şi pentru oamenii din Crevedia, indiferent de aceste circumstanţe şi împrejurări, angajamentul nostru rămâne luat şi oamenii din Crevedia care au avut de suferit trebuie să ştie că în continuare, cu aceeaşi voinţă, urmărim să le fie reparate toate pagubele”, a mai spus el.
Avocatul a subliniat că s-a lucrat la acest dosar, fără ca apărarea să ştie vreun detaliu.
„La îndrumarea mea nu va da declaraţii. Nu este un mandat motivat, dar se poate proceda şi aşa. (...) strategia de apărare poate fi diferită de la un minut la altul. Am învăţat ce importantă este presa. Un stat întreg a fost mobilizat sub toate formele şi cu toate resursele vreme de 10 zile, fără ca noi în apărare să ştim vreun detaliu din dosar, pentru că noi până astăzi nu am avut calitate şi nu am putut participa la niciun act, în condiţiile în care statul a avut asemenea resurse rezervate şi alocate, pentru 10 zile în care s-a lucrat foarte intens pe diferite segmente. Cum puteam eu ca avocat să aleg să dăm astăzi vreo declaraţie? (...) Evident că până nu mă dumiresc ce Dumnezeu se întâmplă în tot dosarul şi în toate aceste proceduri, mai întâi mă feresc de scenarii dinainte stabilite”, a mai adăugat el.
Florin Cojocaru a afirmat că, din punctul lui de vedere, clienţii săi au calitate de suspecţi, însă Parchetul susţine că sunt inculpaţi.
„După mine, dânşii sunt suspecţi şi după ce am citit în comunicatul transmis de Parchet către media şi către toată lumea, mai puţin către mine, ei ar fi inculpat. Şi societatea pe care au o reprezint înţeleg că are şi ea calitate de... (...) Nu am dat declaraţii astăzi pentru că trebuie să avem şi noi o minimă informaţie din acest dosar. Declaraţiile sunt cele asumate public, că se reface tot”, a mai precizat avocatul apărării.