Dan Vîlceanu, urmărit penal după ce l-a agresat pe Florin Roman: "Lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care-și cunosc familiile"

Dan Vîlceanu, urmărit penal după ce l-a agresat pe Florin Roman: "Lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care-și cunosc familiile"

Deputatul Dan Vîlceanu este urmărit penal de Parchetul instanţei supreme pentru ultraj şi purtare abuzivă.

Amintim că, în luna mai, deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu au avut o altercaţie în plenul Camerei şi pe hol, Roman susţinând că a fost agresat fizic.

Acum Ministerul Public anunţă că s-a dispus prin ordonanţă efectuarea urmăririi penale faţă de Vîlceanu, pentru infracţiunile de ultraj, purtare abuzivă şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit anchetatorilor, Vîlceanu i-a produs lui Roman ”leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur şi zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”.

ADVERTISING

Vîlceanu a fost informat marţi despre faptele cercetate, încadrarea juridică dată acestora, precum şi drepturile şi obligaţiile procesuale.

Totodată, marţi a fost pusă pusă în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunile menţionate.

Deputatul spune că a sperat ca lucrurile să fie rezolvate altfel, "ca între doi colegi care se cunosc foarte bine şi care îşi cunosc familiile".

Acuzaţiile Parchetului

Ministerul Public relatează că, în data de 21 mai, la ora 11:15, ”în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaţilor, în Palatul Parlamentului, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de deputat, inculpatul a adresat injurii şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, şi acesta deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei publice dată de mandatului constituţional de deputat al României, provocându-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur şi zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”.

ADVERTISING

”Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnităţii acesteia şi a tulburat ordinea şi liniştea publică prin generarea unor situaţii de insecuritate şi de teamă”, precizează comunicatul oficial. 

Imunitatea nu protejează

Sursa citată precizează că imunitatea parlamentară este "limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică”. 

Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, fără încuviinţarea Camerei din care fac parte şi fără a se proceda la ascultarea lor.

ADVERTISING

Vîlceanu spera să se împace

Pe de altă parte, Dan Vîlceanu susţine că l-a sunat pe Florin Roman şi i-a spus că îi este ruşine de incidentul respectiv şi că, pentru partea sa de vină, prezintă scuze.

”Am fost înştiinţat de această sesizare făcută de domnul Florin Roman, mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, şi la acest moment nu pot să dau alte detalii, privind actele de procedură. Ceea ce aş vrea să adaug este că ulterior am avut o discuţie cu Florin Roman, în care eu i-am spus că mie mi-e ruşine de eveniment şi de incidentul acesta şi că, cel puţin pentru partea mea de vină, îmi cer scuze şi sper că vom ajunge la o discuţie faţă în faţă, ca doi colegi.

Nu vreau să rămân cu relaţii de adversitate, din cauza politicii.

Din punctul meu de vedere, lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care se cunosc foarte bine şi care îşi cunosc familiile”, a spus Vîlceanu, pentru News.ro.

Ce s-a întâmplat

Din imaginile surprinse de camerele de filmat din Parlament, incidentul dintre Dan Vîlceanu şi Florin Roman a avut loc în anticamera sălii de plen.  Cei doi se împing, iar Vîlceanu încearcă să îl muşte pe liberal de faţă, în timp ce îl ţine de gât.

Ca urmare a acestei altercaţii, conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat sancţiunea maximă pentru Dan Vîlceanu, anume reducerea cu 50% a indemnizaţiei, timp de 6 luni şi limitarea la 10 secunde, pe o perioadă de 3 luni, a luărilor de cuvânt în cadrul plenului. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇