Decizie istorică a justiţiei din Japonia: Dacă nu sunt recunoscute căsătoriile gay, se încalcă Constituţia

Decizie istorică a justiţiei din Japonia: Dacă nu sunt recunoscute căsătoriile gay, se încalcă Constituţia

Un tribunal districtual din Japonia a decis miercuri că nerecunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, o premieră în această ţară, singura din G7 (Grupul celor şapte state cele mai industrializate) unde „parteneriatul” între persoane de acelaşi sex nu este pe deplin recunoscut.

Tribunalul de primă instanţă din Sapporo (nord) a stabilit că faptul de a nu recunoaşte mariajul gay este contrar articolului 14 al Constituţiei nipone, ce stipulează că "toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii", relatează Reuters, AFP şi Kyodo.

Decizia este prima luată într-o serie de acţiuni în justiţie împotriva statului japonez lansate de mai multe cupluri homosexuale în 2019 pentru a obţine recunoaşterea legală a uniunii lor.

Avocaţii reclamanţilor au arborat în faţa tribunalului drapele în culorile curcubeului şi o banderolă evocând un "pas mare către egalitate în faţa căsătoriei".

Un număr record de candidaţi LGBTQ au câştigat în acest an alegerile în SUA

Totuşi, judecătorii au respins solicitarea de daune-interese a celor şase reclamanţi - două cupluri de bărbaţi şi unul de femei -, care cereau fiecare un milion de yeni (circa 7.700 de euro) din partea statului, pentru faptul că nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca ale cuplurilor heterosexuale.

De exemplu, în prezent, în Japonia un partener dintr-un cuplu homosexual nu poate moşteni bunurile celuilalt şi nu poate avea drepturi părinteşti asupra copiilor acestuia.

În acelaşi timp, deşi municipalităţile pot emite certificate de parteneriat, care ajută astfel de cupluri în diferite demersuri administrative, de la închirierea unei locuinţe până la accesul la vizite în spital în caz de internare, cuplurile de acelaşi sex nu se bucură de aceleaşi drepturi cu cele heterosexuale în faţa legii.

Joe Biden a aprobat din prima zi de mandat o serie de cereri ale comunităţii LGBT+

Totuşi, legislaţia japoneză este relativ liberală, după standardele asiatice, în schimb, atitudinile din societate menţin mai curând în invizibilitate comunitatea LGBT din Japonia, ai cărei membri se tem, în unele cazuri, să-şi dezvăluie orientarea chiar şi propriilor familii.

Potrivit Reuters, în mediul de afaceri există opinii că faptul că mariajele gay nu sunt recunoscute îngreunează demersurile companiilor, mai ales a celor străine, de a atrage şi păstra mână de lucru cu înaltă pregătire, într-o economie din ce în ce mai globalizată.

Anul trecut, Camera de comerţ a SUA a atenţionat într-un comunicat că această poziţie a Japoniei îi poate afecta competitivitatea pe plan internaţional.

În afară de Japonia, în G7 doar Italia nu a autorizat căsătoriile homosexuale, dar şi aici uniunile civile de acest tip sunt autorizate din 2016.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇