De ce s-a prăbușit strada din Slănic. Oamenii nu se pot întoarce în blocurile din care au fost evacuați

De ce s-a prăbușit strada din Slănic. Oamenii nu se pot întoarce în blocurile din care au fost evacuați

Cei 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, care au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit, nu se vor putea întoarce în apartamentele loc, întrucât blocurile au fost afectate.

Specialiştii arată că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului.

”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă.

ADVERTISING

În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Acesta a prezentat concluziile specialiştilor care au făcut verificări, iar aceste rapoarte arată că fenomenele ”nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

ADVERTISING

”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Conform acestor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor, scurgeri de pe versanţi,

ADVERTISING

Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime cauzate de prezenţa în zonă a unui masiv de sare.

CJSU Prahova a decis, în şedinţa de maţi după-amiază, ca deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic- Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private - vor trebui să devieze traseele utilităţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇