Grădiniță în pericol? Terenul s-a tasat în continuare și craterul se adâncește la Slănic. Ciolacu: "Ce să fac, să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?" UPDATE

Grădiniță în pericol? Terenul s-a tasat în continuare și craterul se adâncește la Slănic. Ciolacu: "Ce să fac, să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?" <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Terenul în zona afectată de surpare din Slănic Prahova s-a tasat cu încă 20 de centimetri, arată măsurătorile de vineri dimineaţa, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Sursa citată precizează că o echipă operativă a ISU Prahova a verificat grădinița din Slănic, care se află la doar 400 de metri de locul unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora prăbuşirea de pe stradă a afectat și unitatea de învățământ.

"La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanților grădiniței, acestea existau și s-au accentuat.

ADVERTISING

Facem precizarea că la acest moment în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități, iar până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar", explică DSU.

Situaţia este continuu monitorizată, iar personal specializat contractat de Primăria Slănic efectuează măsurători în vederea transmiterii acestora expertului tehnic în domeniul Af (Rezistenţa Mecanică şi Stabilitatea Terenului de Fundare a Construcţiilor şi a Masivelor de Pământ).

Ciolacu ridică din umeri

Întrebat despre situația de urgență de la Slănic, premierul a declarat:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„S-a făcut un drum peste o mină. Ce să fac, să știu unde s-au făcut drumurile peste mine? Acolo s-au dat niște autorizații când s-au făcut acele drumuri”.

Ciolacu susține că autoritățile au intervenit imediat.

„În schimb, am văzut reacția statului și a situațiilor de urgență care au intervenit imediat, am văzut cum a intervenit Prefectura, s-au mutat 42 de familii, s-au găsit soluții”, a adăugat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

Zona surpată se întinde pe o suprafaţă de peste 60 mp, iar adâncimea craterului este de circa doi metri.

UPDATE - Prefect: Nu se cunosc cauzele evenimentului

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, afirmă că nu se cunoaşte, deocamdată, o cauză care a dus la prăbuşirea străzii 23 August din oraşul Slănic.

ADVERTISING

Drăgănescu anunţă că, luni, cel mai probabil, specialiştii chemaţi la Slănic să verifice zona vor putea da un răspuns ”vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”.

”Am auzit, ca şi dumneavoastră, fel de fel de supoziţii, ultima pe care am auzit-o ar fi că ar putea fi provocat totul de lucrările care s-au făcut pentru aducţiunea conductei de gaze. (…) Este doar un exemplu. Încă o dată, nu aş vrea să se interpreteze, am dat doar un exemplu. Unii spun că ar fi un tunel, alţii spun că avem lucrarea de gaze, alţii spun că filonul de sare ar fi aici dedesubt, că s-ar fi topit de la apă.

Încă de o dată: sunt doar păreri. (…) Lăsaţi-mă, vă rog, să las în grija celor care sunt specialişti să răspundă. Primele răspunsuri vizavi de dinamica terenului le vom avea în a treia zi. Probabil undeva pe luni vom avea acest răspuns, încă o dată, vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”, a declarat prefectul judeţului Prahova, vineri.

El a spus că localnicii care au fost evacuaţi vor rămâne în această situaţie până când întoarcerea lor în apartamente nu mai prezintă niciun risc.

”Oamenii vor sta evacuaţi atâta timp cât prin această evacuare considerăm că ei sunt în siguranţă. Această măsură, absolut neplăcută pentru toată lumea, şi pentru cei afectaţi şi pentru noi, cei care luăm această măsură, se face doar pentru binele acestor oameni”, a adăugat Emil Drăgănescu.

El a făcut ”apel la prudenţă” către oamenii care locuiesc în zonă, subliniind că nimeni nu îşi doreşte ”benzi de interdicţie şi blocuri goale” şi recomandându-le localnicilor să respecte indicaţiile autorităţilor.

Prefectul a subliniat că nu se pune problema acordării de despăgubiri către localnici, pentru că ”în momentul de faţă nu sunt proprietăţi private afectate”. El a spus că, din ce au constatat specialiştii în subsolul blocurilor din zonă, acestea nu sunt afectate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇