Dan Tudorache a fost pus sub control judiciar cu cauțiune de un milion de euro. A fost audiat 12 ore UPDATE Acuzațiile DNA (oficial)

Dan Tudorache a fost pus sub control judiciar cu cauțiune de un milion de euro. A fost audiat 12 ore <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Acuzațiile DNA (oficial)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul primar al Sectorului 1 din Capitală, Dan Tudorache, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

El a fost audiat, timp de 12 ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

UPDATE DNA a transmis un comunicat de presă oficial în care dă detalii despre acest caz.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Totodată, celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează:

- 1.000.000 euro - TUDORACHE DANIEL
- 200.000 euro - fosta soție
- 75.000 euro - persoană fizică aflată în anturajul primarului”, transmit, sâmbătă, procurorii.

ADVERTISING

Cauțiunea de 75.000 de euro o vizează pe menajeră.

Acuzațiile

Așadar, potrivit anchetatorilor, ”în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

ADVERTISING

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”.

”Sume de bani disproporționat de mari”

DNA mai arată că în perioada 2008 - 2018, Tudorache ”ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”.

”Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, se mai arată în comunicat.

A cumpărat diamante și acțiuni la un club de fotbal

Procurorii arată că, în 2008 - 2018, perioadă în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei, ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

ADVERTISING

”- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
- achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
- achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
- asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,

toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni”.

Ce spune avocatul său

Fostul primar este vizat în două dosare deschise de procurorii anticorupție, a explicat sâmbătă dimineață avocatul lui Tudorache. Un dosar vizează achiziția de tablete pentru elevii din Sectorul 1, deschis după o sesizare a actualului edil de sector, Clotilde Armand.

Al doilea dosar vizează fapte mai vechi comise de Dan Tudorache. Este vorba despre perioada în care el era parlamentar, adică anii 2006 - 2007.

La DNA a fost audiată și fosta soție a lui Dan Tudorache, dar și o altă persoană. Avocatul fostului edil nu a vrut să dezvăluie identitatea celei de-a trei persoane, motivând că nu o reprezintă în instanță.

Acum, fostul edil tebuie să plătească o cauțiune de un milion de euro, iar pentru fosta lui soție lui s-a stabilit o cauțiune de 200.000 de euro.

Tudorache va contesta în instanță cauțiunea stabilită de procurori.

”Este vorba despre două dosare. Cel cu tabletele, iar altul care vizează fapte din 2006 – 2007. Este absolut imposibil să îți amintești ce ai făcut acum 12 – 14 ani. De aceea, vom produce și noi probe și vom clarifica dacă nu 100%, măcar 99%, din chestiunile aflate în discuție. Acuzațiile sunt infracțiuni asimilate faptelor de corupție. A fost audiată și fosta soție a dl Tudorache și o altă persoană (…) nu pot da detalii, nu este clientul nostru. Mai bine așteptați un comunicat oficial. S-a luat măsura controlului judiciar sub cauțiune”, a declarat, sâmbătă dimineață, avocatul lui Dan Tudorache.

Perchezițiile

Amintim că procurorii au făcut, în urmă cu câteva zile, percheziții la domiciliul lui Dan Tudorache.

Fostul primar a precizat atunci că a ”pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea”.

De percheziții domiciliare a fost vizat atunci și Marian Vanghelie. El a declarat, joi, pentru News.ro, că procurorii au venit şi au stat 2-3 ore la el acasă făcând percheziţii. 

Iată aici detalii - Percheziții DNA acasă la Dan Tudorache, după o sesizare făcută de Clotilde Armand. E vizat şi Marian Vanghelie

Ulterior, Tudorache a explicat că în urma percheziţiei făcute de DNA în locuinţa sa au fost ridicate mai multe documente – facturi cu deplasări în concediu, precum şi 6.000 de euro şi încă o sumă în lei.

Vezi și Tudorache, după percheziţiile DNA: Au ridicat nişte facturi şi bani. 6.000 euro şi vreo 200 de milioane, 200 şi ceva, de genul ăsta

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇