Cum se mai simte copilul bolnav de COVID-19 internat la ATI: Nu e intubat, dar e dependent de oxigen

Cum se mai simte copilul bolnav de COVID-19 internat la ATI: Nu e intubat, dar e dependent de oxigen

Medicii de la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” spun că starea copilului de aproape 10 ani adus de la Buzău este staţionară, el fiind diagnosticat cu sindrom multisistemic inflamator (PIMS), un sindrom care apare foarte rar.

Copilul e în „stare staţionară spre bine”, nefiind intubat, dar este dependent de oxigen pe care îl primeşte printr-o mască cu flux mic. El are toate organele afectate, în special plămânii şi inima.

"Vreau să vă spun că e vorba despre un copil de 9 ani şi 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningo-encefalită.

ADVERTISING

A fost testat SARS-CoV-2 şi a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar cu SARS-CoV-2. Se numeşte PIMS în literatura de specialitate.

Sindromul poate fi determinat şi de alte virusuri, nu numai de COVID-19, dar având în vedere ancheta epidemiologică efectuată, acest diagnostic a fost pus de colegii mei.

Copilul e în stare staţionară spre bine", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului de Copii "Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu. 

Copilul nu e intubat

La rândul său, şeful Secţiei ATI, dr. Livia Gabriela Vlădoi, a precizat că acest copil nu este intubat. 

ADVERTISING

"Momentan e stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă, el este cu afectare sistemică, pe toate organele, dar cele mai afectate sunt organele pulmonar şi cardiac.

Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu poli-serozită date de sindromul inflamator. Deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamaţie dată de acea infecţie.

Nu ne gândim în niciun caz de ECMO. E dependent de oxigen, cu mască de oxigen de flux mic", a explicat dr. Vlădoi. 

Medicii au spus că acest copil are IgG-urile pozitive pentru noul coronavirus, dar şi un test PCR cu rezultat pozitiv pentru COVID-19, Ionescu menţionând însă că la analiza PCR rezultatul se poate menţine mult timp pozitiv, dedectând resturi de ARN viral. 

ADVERTISING

"E un copil fără antecedente semnificative anterioare care oricum nu au niciun fel de importanţă pentru acest sindrom", a precizat Livia Vlădoi.

Nu au mai fost astfel de cazuri în România 

La rândul său, directorul medical a afirmat că nu au mai fost astfel de cazuri în Spitalul "Gomoiu", dar nici în România. 

"E un sindrom foarte rar, PIMS. În Franţa au fost diagnosticaţi 17 copii, în SUA au fost diagnosticaţi 30 de copii. Nu văd de ce ar trebui să luăm legătura cu medici din străinătate.

Suntem ajutaţi de medici profesionişti de la Balş. Medicii din Gomoiu se descurcă foarte bine, manageriază cu succes acest caz", a susţinut Diana Ionescu, ea rugând jurnaliştii să nu îi mai "agaseze" pe medici şi pe părinţii copilului.

Copilul a fost adus din Buzău

Copilul de 10 ani din Buzău care a ajuns în stare gravă la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală a fost testat negativ, sâmbătă, la Buzău, iar medicii buzoieni au decis transferul său la un spital din Bucureşti cu diagnosticul meningo-encefalită.

„La UPU Buzău a fost transportat un copil de 10 ani din Buzău cu stare mediocră, cu cefalee, fotofobie şi deficit motor membre inferioare cu suspiciune Covid-19.

S-a efectuat examen pediatric, neurologic şi de boli infecţioase şi s-a decis transferul la spitalul Victor Gomoiu din Capitală cu diagnostic meningo-encefalită.

Copilul s-a prezentat la Unitatea de Primiri urgenţe sâmbătă la ora 11.35. I-a fost prelevat test pentru Covid-19, iar la ora 12.35 a plecat deja spre Bucureşti.

Ulterior au venit rezultatele pentru Covid-19, care au fost negative”, a declarat Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău copilul de 10 ani din Buzău avea mai multe prezentări la secţia de boli infecţioase a spitalului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇