Nelu Tătaru explică de ce a explodat numărul de îmbolnăviri de Covid. Am putea ajunge la 2.000 de cazuri pe zi, dacă nu respectăm regulile

Nelu Tătaru explică de ce a explodat numărul de îmbolnăviri de Covid. Am putea ajunge la 2.000 de cazuri pe zi, dacă nu respectăm regulile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat numărul mare de cazuri de COVID-19 raporate miercuri ca fiind rezultatul unei luni aglomerate, cu reveniri din concedii şi aglomerarea mijloacelor de transport în comun. Nerespectarea regulilor, atrage atenţia ministrul, ar putea duce la o creştere a numărului de cazuri, până la 2.000 pe zi.

”Am avut zile cu 692 de cazuri, sunt zile cu 1.111 cazuri, astăzi este ziua cu 1,713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creştere a numărului de cazuri în contextul evaluării mai multor teste, dar şi în contextul evaluării mai multor focare din cadrul anchetelor epidemiologice. Nu reuşim să evaluăm zilnic, dar evaluăm la 7 zile, evaluăm la 14 zile.

După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri şi după numărul de teste, dar e şi luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi - normalitate, incluzând aici reînceperea anului şcolar, lună de campanie electorală, reînceperea activităţii în restaurante, cinematografe, teatre, revenirea populaţiei din concedii, aglomerarea transportului în comun şi alegerile de la sfârşitul lunii.

ADVERTISING

În această perioadă, s-a observat un transport în comun destul de aglomerat în care trebuie poate încă o dată menţionat că trebuie respectate nişte reguli. Ştiu că suntem grăbiţi, că am început activităţile economice, am început şcoala, dar precauţiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creştere a numărului de cazuri, rămâne să reevaluăm şi zilele următoare”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, miercuri seara.

Ministrul Sănătăţii este de părere că ”este prematur să vorbim de deschiderea şcolii ca şi număr crescut de cazuri”, dar a adăugat că o evaluare va fi făcută la începutul lunii octombrie.

”E prematur să vorbim de deschiderea şcolii ca şi număr crescut de cazuri, vom evalua acest lucru la sfârşitul lunii şi începutul lunii octombrie, dar, repet,  există evenimente private, există transport în comun, există focare în instituţii pentru persoane vârstnice, există focare încă în spitale şi aş recomanda în continuare, atât celor care organizează evenimente private, cât şi celor care organizează transport în comun, celor care îngrijesc în aceste centre instituţionalizate, păstrarea şi menţinerea acelor precauţii şi respectarea regulilor: mască, distanţare, dezinfectant”, a declarat Tătaru.

ADVERTISING

Ministrul a mai adăugat că sunt focare în instituţii pentru persoane vârstnice, dar şi în spitale.

”Sunt focare mai vechi în desfăşurare şi în general în acele instituţii cu persoane vârstnice, cât şi în anumite unităţi spitaliceşti, dar sunt şi unităţi economice unde avem cazuri pozitive. Rămân judeţe ca Prahova, Iaşi şi în Vaslui avem, în Bucureşti avem raportări. Şi sunt şi teste care sunt lucrate în ultimele 2-3  zile, dar care sunt raportate pe ziua de astăzi.

Rămân la aceeaşi idee în care trebuie să menţinem acele măsuri de precauţie, respectarea igienei, precum şi orice activitate pe care o desfăşurăm. Gestionăm o lună destul de dificilă ca şi  activităţi şi mergem pe reperele pe care noi le-am stabilit cu o menţinere pe acel platou, în jur de 1.500 şi cu uşoare fluctuaţii de la o zi la alta, să putem gestiona medical această situaţie”, a mai declarat Tătaru.

ADVERTISING

Nelu Tătaru a atras atenţia că nerespectarea regulilor poate duce la creşteri semnificative a cazurilor de Covid.

Este o evaluare a unei zile. Eu vreau să menţinem evaluarea zilnică, cât şi săptămânală şi să putem vorbi la cele 14 zile, la sfârşitul acestei luni, de o evoluţie în acelaşi platou, dar asta ţine doar de noi, prin respectarea regulilor. Nerespectarea regulilor poate merge peste 1.500 - 2.000 de cazuri pe zi.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la declanşarea pandemiei a fost înregistrat miercuri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011.

Ce spun Iohannis și Orban despre explozia numărului de cazuri de Covid-19

Care este situația la Terapie Intensivă

Nelu Tătaru a anunţat și că sunt 1.050 de paturi de Terapie Intensivă disponibile pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, iar dintre acestea 471 sunt ocupate. 170 de pacienţi sunt intubaţi, iar restul au diferite forme de insuficienţă respiratorie.

Totodată, sunt disponibile 77 de paturi de Terapie Intensivă pentru copii, dintre care 33 sunt în Bucureşti şi alte 17 în pregătire, la nivel naţional.

”Deocamdată avem o săptămână în care am scăzut acel număr de 500 de cazuri în Terapie Intensivă, suntem astăzi la 471. În jur de170 de pacienţi sunt cei care sunt intubaţi în acest moment. Ceilalţi sunt cu diverse forme de insuficienţă respiratorie sau cu decompensarea bolilor concomitente.

Ţine foarte mult de noi, cei care participăm într-un efort comun la gestionarea acestei situaţii, iar când săun că participm mă refer la sistemul medical românesc,  Ministerul Sănătăţii, şcolile, activităţile economice, transportul în comun”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, miercuri seara.

În total, sunt 1.050 de paturi de Terapie Intensivă disponibile pentru pacienţii cu COVID-19.

”În acest moment avem 1.050 de paturi de Terapie Intensivă dedicate covid, complet echipate. Ocupate sunt 471, dar repet, nu trebuie să ne lăsăm în baza numărului de paturi. Cazurile pot decompensa  şi cele care în acest moment sunt cu o simptomatologie uşoară sau medie pot deveni, la un moment dat, cu o simptomatologie gravă. După cum cazurile care ies din Terapie Intensivă şi trec pe terapie intermediară, pot, la un moment dat recădea şi reveni pe Terapie Intensivă. Să dăm voie corpului medical să gestioneze cazurile internate”, a declarat Tătaru.

În ceea ce priveşte paturile de Terapie Intensivă pentru copii, sunt disponibile 77 de astfel de paturi.”În  acest moment suntem în evaluarea celor 77 de paturi  de Terapie Intensivă existente la nivel naţional.Sunt 33 în Bucureşti, 17 sunt în pregătire, la nivel naţional, pe lângă cele 77”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇