Cum să eviți mușcătura de viperă și ce să faci în cazul în care ești mușcat de șarpe

Cum să eviți mușcătura de viperă și ce să faci în cazul în care ești mușcat de șarpe

Specialiştii avertizează că viperele de stepă au început să apară frecvent în zona Perişor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Așa că turiștii trebuie să fie foarte atenți dacă nu vor să fie mușcați de șarpe sau viperă.

Ei recomandă respectarea traseelor turistice aprobate.

Cea mai abundentă populaţie de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) - specie vulnerabilă - se află în zona Perişor-Periteaşca din perimetrul RBDD.

Semnalarea prezenței viperei de stepă în zona Perișor❗👉Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de...

Publicată de ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pe Luni, 12 iulie 2021

De altfel, încă de luna trecută salvamontiştii din Argeş au avertizat că în perioada caldă din an viperele sunt mult mai greu de observat, deși sunt foarte active, așa că riscul de a fi mușcat de șarpe poate fi destul de ridicat.

Viperele sunt mai vizibile în această perioadă, pentru că ies la năpârlire sau depunere de ouă. Însă, în general, după sfârșitul lui iunie, ele sunt mult mai greu de observat.

Așadar, salvatorii montani arată ce trebuie să faci dacă ești mușcat de șarpe, dar și cum să eviți mușcătura de viperă. Să le luăm pe rând.

Cum eviți mușcătura de viperă

Dacă nu vrei să fii mușcat de șarpe, mai ales de viperă care e veninoasă, în această vară, iată ce recomandă specialiștii:

  • portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Portul bocancilor vă va feri și de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.
  • efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.
  • nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi.
  • dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui,  vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde. 

Pentru a evita mușcătura unei vipere, în cazul în care vedeți una, nu trebuie să vă jucați cu ele sau să le omorâți.

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat

Salvamontiștii explică și ce e de făcut dacă ești mușcat de șarpe/ viperă.

Mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozează și se edemațiază.

Victima are senzații de vomă și de amețeală.

Iată ce ai de făcut în acest caz:

  • anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT
  • încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.
  • victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.
  • administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întîrzia acţiunea veninului.

”Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel puțin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcatura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare”, mai arată Salvamont Argeș.

Pentru mai multe detalii intrați AICI.

În ciuda vremii iernatice, animalele din zona montană, inclusiv din cea cu climat subpolar la peste 1800 metri...

Publicată de Salvamont Argeș pe Miercuri, 16 iunie 2021

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇