Salvamontiștii explică de ce „no man left behind” e sfânt pe munte, după o intervenție la un accident (Galerie Foto)

Salvamontiștii explică de ce <i>„no man left behind”</i> e sfânt pe munte, după o intervenție la un accident (Galerie Foto)

O turistă din județul Cluj a cerut sprijinul echipelor de salvare, după ce s-a accidentat pe traseu, după ce s-a desprins de grupul din care făcea parte.

„Apel 112 în jurul orei 19:30. Accidentul, undeva între Șeaua Muntelui și Morminte. Persoana de sex feminin din Cluj a suferit un traumatism de membru inferior, atac de panică etc. Intervenția 1 o găsește în zona La Morminte singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grup? Fiindcă înainte de producerea accidentului a rămas în urmă și nimeni din grup nu s-a gândit să o aștepte”, au anunțat pe Facebook membrii Salvamont Neamț care au intervenit.

Salvamont
Foto: Facebook / Salvamont Neamț

Salvamontiștii avertizează că aceasta este „o greșeală impardonabilă care precede în multe cazuri unui accident, deseori cu urmări grave”.

Salvamont-Neamt
Foto: Facebook / Salvamont Neamț

„Starea victimei, fizică dar și psihică, este oricum alterată de primele semne ale epuizării. Aceasta se trezește deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumusețea incomensurabilă a munților se transformă odată cu venirea serii într-un coșmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienței, conștientizarea faptului că nu ești echipat și pregătit pentru asemenea provocări lasă loc încet, dar sigur, panicii, dușmanul cel mai de temut în situații de criză. Panica îți anulează instinctul de conservare, îți întunecă judecata și te face să iei decizii periculoase și să acționezi fără discernământ. De aici până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp”, atrag atenția salvamontiștii nemțeni.

Salvamont-interventie
Foto: Facebook / Salvamont Neamț

„Celebrul concept No man left behind (n.red. nimeni nu e lăsat în urmă) ar trebui să fie însușit bineînțeles la nivel de percepție și educație de toți care lucrează în echipă și fac drumeții împreună”, au mai scris membrii Salvamont Neamț.

ADVERTISING

Femeia accidentată a fost coborâtă de pe munte de salvamontiști. Ea a decis apoi să plece la Cluj-Napoca pentru a-și trata problema medicală de la picior.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇