Coreea de Nord a lansat iar rachete, inclusiv una intercontinentală. Reacții din SUA și Japonia

Coreea de Nord a lansat iar rachete, inclusiv una intercontinentală. Reacții din SUA și Japonia

Coreea de Nord a lansat joi trei noi rachete, declanşând o alertă într-o insulă din peninsula coreeană, precum şi în Japonia.

Potrivit Statului Major sud-coreean, una dintre ele era cu rază lungă de acţiune şi două cu rază scurtă. Lansarea celei cu rază lungă pare că a eșuat.

„Lansarea unui ICBM de către Coreea de Nord s-a soldat într-adevăr cu un eşec", a declarat armata de la Seul. 

Prima rachetă, trasă cu puţin timp înainte de ora 08:00 dimineața, s-a îndreptat spre Marea Japoniei, la est de peninsulă. Mesaje de avertizare au fost difuzate pe undele japoneze de către autorităţi, invitând populaţia să se adăpostească.

ADVERTISING

Alerta a fost ridicată rapid: racheta nu a traversat în cele din urmă arhipelagul, „dar a dispărut deasupra Mării Japoniei", a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada.

Și Statele Unite au reacționat. Washingtonul a condamnat lansarea rachetei balistice intercontinentale şi au cerut aplicarea strictă a sancţiunilor ONU împotriva Phenianului.

Această lansare „subliniază necesitatea ca toate ţările să pună în aplicare pe deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate" care sancţionează Coreea de Nord, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sprijinul Washingtonului pentru apărarea Coreei de Sud şi a Japoniei „rămâne neclintit", a transmis el.

Miercuri, Phenianul a lansat deja 23 de rachete, dintre care una trecuse „Northern Limit Line" (NLL) care prelungeşte graniţa terestră inter-coreeană pe mare, rămânând în acelaşi timp în apele internaţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇