Misterul din Coreea de Nord: Cine e femeia din spatele lui Kim Jong-un?

Misterul din Coreea de Nord: Cine e femeia din spatele lui Kim Jong-un?

O femeie, a cărei identitate a rămas necunoscută, a fost văzută în mai multe rânduri în preajma liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Puține femei fac parte din cercul restrâns al lui Kim Jong-un. Purtând un costum discret, ochelari și cu o geantă pe mână, noul personaj feminin care și-a făcut în mai multe rânduri apariția în preajma liderului coreean suscită interesul serviciilor de informații și al presei din Occident. Deocamdată, identitatea ei e un mister.

Aceasta s-a aflat lângă Kim săptămâna trecută, în timpul unui concert, și a fost văzută ținând în mâini câteva dosare în timpul unui discurs rostit de liderul nord-coreean în Parlament, Adunarea Supremă a Poporului, ocazie cu care acesta și-a anunțat intenția de a nu renunța niciodată la armele nucleare, relatează The Guardian.

Presa nord-coreeană, strict controlată de regimul de la Phenian, a publicat în ultimele luni mai multe fotografii și înregistrări video cu femeia misterioasă, aceasta apărând uneori chiar lângă Kim, alteori în spatele lui, însă nimeni nu a reușit să-i afle identitatea.

ADVERTISING

Site-ul american NK News, care publică informații necenzurate despre Coreea de Nord, a observat prima oară în luna februarie prezența femeii și de atunci i-a urmărit aparițiile. "De obicei, a fost văzută ducând o geantă care probabil conține lucrurile de care liderul nord-coreean are nevoie, precum telefonul, țigările și medicamentele".

Se estimează că ar avea 30-40 de ani și că ar putea fi o rudă a lui Kim. Liderul nord-coreean are cel puțin două surori vitrege, ale căror nume sunt Kim Sol-song și Kim Chun-song, ambele născute în anii '70.

ADVERTISING

Potrivit NK News, este posibil ca sora lui mai mică, Kim Sol-song, să fi rămas activă în culisele conducerii partidului. Despre Kim Chun-song, în schimb, se știu foarte puține.

Dinastia Kim începută în 1948 de Kim Ir-Sen a condus autoritar Coreea de Nord timp de trei generații și rareori a adus femei în poziții-cheie. Kim Jong-un, în schimb, a permis câtorva femei să ocupe posturi importante, atât oficiale, cât și neoficiale.

Cea mai cunoscută dintre acestea este sora dictatorului, Kim Yo-jong, în vârstă de 34 de ani, care a devenit a doua cea mai importantă figură publică a țării, reprezentându-și deseori fratele peste hotare și văzută ca șefa propagandei. Despre ea se spune că este "creierul" care îi lucrează cu atenție imaginea publică în țară și în străinătate.

ADVERTISING

În acest an, liderul nord-coreean a numit prima femeie în funcția de ministru de Externe: Choe Son-hui, în vârstă de 57 de ani.

Kim Jong-un a apărut de multe ori și alături de Hyon Song-wol (44 de ani), despre care se crede că ar fi fosta lui iubită. Trupa acesteia cântă, în uniforme militare, ode închinate liderului de la Phenian.

În 2018, Kim i-a acordat soției lui, Ri Sol-ju, titlul de "primă doamnă", o decizie pe care experții occidentali o consideră un impuls major pentru statutul ei politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇